Росія хоче ввести миротворців ООН на Донбас на шість місяців

Росія підготувала проект резолюції Ради Безпеки ООН про створення озброєної стрілецькою зброєю місії для захисту спостерігачів ОБСЄ на сході України на початковий період в 6 місяців.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на копію проекту.

Згідно з документом, місія ООН із сприяння охороні спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка здійснює цілодобовий моніторинг в зоні конфлікту, повинна бути заснована "після повного розведення сил і засобів сторін від фактично існуючої лінії зіткнення".

Глава майбутньої місії, як пропонують в Москві, буде доповідати безпосередньо Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу.

Читайте також: Миротворці на Донбасі: Порошенко і глава МЗС Естонії скоординували підходи

"Рекомендації генсека ООН щодо чисельності та національного складу майбутньої місії, а також її повноважень, повинні бути погоджені з урядом України та з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей", - наголошується в проекті резолюції.

Читайте також: Польща підтримує розгортання місії ООН на Донбасі

Нагадаємо: нещодавно президент РФ Володимир Путін заявив, що присутність миротворців ООН на Донбасі пішла б на користь вирішення конфлікту на сході України, і доручив російському МЗС внести відповідний проект резолюції на розгляд РБ ООН.

У той же час представник України на переговорах у Мінську, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook заявила, що мови про миротворців тільки уздовж лінії розмежування йти не може.

"Миротворці повинні бути введені на всю окуповану росіянами територію, щоб моніторити ситуацію з безпекою і демілітаризацію, їх мандат повинен закінчуватися на українсько-російському кордоні", - переконана Геращенко.