Грицак каже, що за вояжі до РФ політиків треба саджати

Голова Служби безпеки України Василь Грицак вважає, що потрібно узаконити кримінальну відповідальність за відвідування Російської Федерації депутатами, політиками і громадськими діячами. 

Про це він заявив у суботу в Національній академії СБУ у коментарі журналістам щодо запровадження біометричного контролю для іноземців з 2018 року.

"Це однозначно допоможе нам у роботі. Я підтримую ініціативу Президента. Я би пішов ще далі: я би ввів законодавчу заборону і кримінальну відповідальність за відвідування країни-агресора депутатами, політиками і громадськими діячами", - сказав Грицак.

Як повідомлялося, 1 вересня набув чинності указ Президента про введення з 2018 року біометричного контролю для в'їзду в Україну іноземців.

Згідно з документом, уряду доручено в місячний термін вжити заходів щодо вдосконалення законодавства про порядок перебування в Україні іноземців, в тому числі громадян Російської Федерації.

Кабміну також доручено в двомісячний термін опрацювати питання механізму та етапності впровадження процедури в'їзду в Україну та виїзду з України іноземців, в тому числі громадян РФ, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій, а до 1 січня 2018 року забезпечити початок функціонування національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, в тому числі громадян РФ, при здійсненні прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та в контрольних пунктах в'їзду-виїзду.

Читайте також: Порошенко ввів у дію рішення РНБО про біометричний контроль на кордоні

У місячний термін Кабміну доручено за участю СБУ забезпечити комплекс заходів щодо посилення контролю в'їзду та виїзду з України іноземців, в тому числі громадян РФ і осіб без громадянства, вжити заходів щодо вдосконалення законодавства про реєстрацію місця проживання або перебування в Україні іноземців, в тому числі громадян РФ, а також осіб без громадянства, що походять з держав міграційного ризику або в'їхали в Україну з території таких держав.