Клімкін обговорив із генсеком ОЧЕС пріоритети українського головування

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час зустрічі у Стамбулі з генеральним секретарем ОЧЕС Майклом Хрістідісом обговорив пріоритети українського головування в організації з 1 липня.  

Про це написав у Твіттері посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга. 

 "Обговорення пріоритетів українського головування в ОЧЕС Павлом Клімкіним з генеральним секретарем ОЧЕС М.Хрістідісом", - написав Сибіга під фотографією зустрічі високопосадовців.

Посол також поінформував, що Україна з 1 липня головуватиме в ОЧЕС.

Як зазначив Сибіга, під час виступу на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОЧЕС Клімкін заявив, що російська агресія та окупація Криму руйнують економічні зв'зки в Чорноморському регіоні.

Згідно зі Статутом ОЧЕС, період головування країни в Організації становить 6 місяців, ротація головування відбувається відповідно до латинського алфавіту. На період головування міністр закордонних справ країни є головою ОЧЕС та має координувати усю діяльність в рамках організації, гарантувати належне керування справами так само як і виконання прийнятих резолюцій та рішень. Якщо країна відмовляється від головування, воно автоматично переходить до наступної за списком країни.

З 1 січня по 30 червня 2013 р. Україна востаннє головувала в ОЧЕС. Основні зусилля у ході головування були зосереджені на сприянні розвитку багатостороннього економічного співробітництва у Чорноморському регіоні; практичній реалізації раніше прийнятих рішень та укладених угод; посиленні проектно-орієнтованого підходу в рамках реалізації проектів і програм регіонального значення; усуненні бар’єрів у взаємній торгівлі, гармонізації митного та торгового режимів на основі вимог Світової організації торгівлі (СОТ); зміцненні фінансового потенціалу організації; сприянні діяльності ОЧЕС у сфері охорони навколишнього середовища; розвитку туристичної сфери тощо.

Статут Організації Чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) був підписаний 5 червня 1998 р. під час Ялтинського саміту глав держав та урядів країн-членів ЧЕС, а 1 травня 1999 р. він набув чинності. Тим самим ОЧЕС трансформувалася з міжурядового механізму співробітництва у повноцінну міжурядову регіональну організацію.

Членами організації є 12 країн: Азербайджан, Албанія, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Росія, Румунія, Сербія, Туреччина та Україна.

Фото: @andrii_sybiha