Суд у справі Мартиненка перенесли на ранок

Солом'янський райсуд м.Києва переніс розгляд справи про обрання запобіжного заходу для екс-нардепа Миколи Мартиненка на ранок суботи, 22 квітня.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення ухвалив слідчий суддя Олександр Бобровник.

"Суд на місці ухвалив: відкласти розгляд справи на завтра на ранок", - сказав він.

Суддя зазначив, що таке рішення було прийнято не тому, що раніше до перенесення засідання закликали прокурори САП,  а через те, що вже пізня година і ще потрібно розглянути справу про обрання запобіжного заходу для іншого фігуранта справи про завдання збитків ДП "СхідГЗК" – колишнього голови наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Переломи.

До цього сторона обвинувачення виступила з клопотанням перенести засідання на ранок. Прокурори звинуватили адвокатів та присутніх нардепів у порушенні порядку в залі, влаштування різноманітних суперечок. Також було заявлено про потребу у дослідженні поданих стороною захисту документів, зокрема, заяв про взяття під особисту поруку.

Водночас, адвокати, як і сам Мартиненко, виступали проти перенесення засідання і пропонували перенести його на 15 хв.

Згідно з рішенням судді, засідання продовжиться 22 квітня о 10 ранку.

Нагадаємо, вчора у Києві детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка. Його одразу доправили в НАБУ для проведення слідчих дій.

Екс-нардепа підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 ("Створення злочинної організації"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням установлено, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком, було вчинено розтрату коштів ДП "СхідГЗК" у розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.

У подальшому вказані кошти перераховано з рахунків компанії STEUERMANN на рахунки офшорних компаній "WARGRAVE TRADING LLP" та "DALLAS FUEL SA".

Водночас, колишній нардеп Мартиненко вважає звинувачення проти нього сфальсифікованими.

САП вимагає обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн.

20 квітня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також затримали колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому.