Захист Лещенка просить передати провадження щодо купівлі квартири до НАБУ

Захист народного депутата Сергія Лещенка звернувся до Генеральної прокуратури з клопотанням передати кримінальне провадження щодо нардепа до Національного антикорупційного бюро.

Про це заявив адвокат депутата Дмитро Лошаков на брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вже звернулися до Генеральної прокуратури з вимогою передати зазначену справу до Національного антикорупційного бюро. У випадку, якщо Генеральна прокуратура не відреагує на це і не виконає пряму вказівку закону, будуть підстави звертатися з вимогою порушити кримінальне провадження щодо відповідних посадових осіб Генеральної прокуратури», - сказав адвокат.

У свою чергу сам Лещенко назвав цю ситуацію «тиском» і «політичним переслідуванням».

«Сьогоднішній брифінг присвячений безпрецедентному тиску, який чиниться з боку Генеральної прокуратури в зв'язку з антикорупційною діяльностю, яку проводять молоді політики у Верховній Раді. Зокрема, йдеться про кримінальну справу, порушену щодо мене. Це провадження розслідується близько місяця і має всі ознаки політичного переслідування, переслідування за критику, за антикорупційні викриття», - заявив депутат.

У четвер Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що за результатами перевірки факту придбання народним депутатом України від «Блоку Петра Порошенка» Сергієм Лещенком квартири у Києві виявило у його діяx ознаки адміністративного правопорушення. Зокрема, нардеп одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником. За даними НАЗК, ідеться про суму 1 млн 801 тис. 648 гривень.

Лещенко придбав квартиру площею 192 квадратні метри у новобудові в центрі Києва у вересні 2016 року. Він пояснив, що купив квартиру на свої заощадження й позичені гроші. Партнером капіталовкладення стала його дівчина Анастасія Топольська.

19 вересня керівник НАБУ Артем Ситник за результатами перевірки повідомив, що в купівлі Лещенком квартири є ознаки адміністративного правопорушення, яке полягає у взятті безвідсоткової позики в керівника "Української правди" Олени Притули.

ГПУ розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою в незаконному збагаченні щодо народного депутата Сергія Лещенка.

НАЗК розпочало перевірку матеріалів НАБУ щодо купівлі квартири Лещенком 20 вересня цього року.