Ситник вважає реальним створення Антикорупційного суду до кінця 2017

Глава Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник вважає цілком реалістичним створення Вищого антикорупційного суду в Україні до кінця наступного року.

Про це він заявив в ході зустрічі з експертами у Фонді Фрідріха Еберта в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Я знаю, що група депутатів вже готова внести законопроект (про створення Антикорупційого суду – ред.) до парламенту, і якщо він буде прийнятий до кінця лютого 2017 року, то цей суд реально створити до кінця 2017 року", - заявив Ситник.

За його словами, законопроект вже напрацьований і отримана обіцянка місії МВФ про те, що це питання буде внесено до списку вимог до України.

Керівник НАБУ також повідомив, що на сьогодні в структурі працюють майже 560 співробітників з 700 можливих, "дуже мотивованих". За його словами, бюро розслідує нині майже 300 справ, у тому числі затримано декілька суддів і високопоставлених прокурорів, топ-менеджерів великих держкомпаній, а також більше ніж два десятки членів кримінального угруповання, яке очолював один з депутатів парламенту (прізвища якого він не назвав).

У НАБУ підрахували, що реформування трьох основних судових інстанцій в країні займе "приблизно 5 років", і якщо не створити Вищий антикорупційний суд, то справи, початі НАБУ, "будуть всі 5 років знаходиться в судах першої інстанції, які не будуть реформовані", вважає Ситник.

Він підкреслив, що антикорупційні закони (які прийнято повністю і частково реалізовано) були розроблені за допомогою партнерів в США і ЄС, і вони ж, партнери, є тим чинником, який не дає корумпованим елітам блокувати роботу НАБУ. За словами Ситника, деякі депутати і члени уряду намагаються протидіяти роботі НАБУ. "Але ці спроби поки залишаються тільки спробами, оскільки нас підтримує західне суспільство і наше суспільство. І це дає нам можливість рухатися вперед", - сказав він.

У Берліні глава НАБУ обговорював питання практичної співпраці з керівництвом Федерального кримінального відомства ФРН, зустрівся з радником німецького канцлера із зовнішньополітичних питань Крістофом Хойсгеном, відповідальними за співпрацю з Україною в Бундестагу і в МЗС Німеччини.