Юрій Бірюков, волонтер, радник Президента

Стан фінансування армії змушує «ділити» пару берців між двома бійцями

- Як ви оцінюєте стан тилового забезпечення на нинішній момент. Над чим треба ще працювати, які найболючіші точки?

- Наразі мене найбільш турбує те, що Міноборони фінансується на половину від потреби. У нас немає грошей на закупку всього того, що потрібно армії, яка воює і захищає країну. Бюджетом Міноборони передбачено забезпечення речових потреб у 2016 році на 54%. Образно кажучи, нам досі доводиться "ділити" пару берців між двома бійцями. Цього року сума зменшилася навіть порівняно з 2015-им. У проекті 2017 року передбачено трохи більше. Дай Бог, щоб ми закрили 70% від необхідних потреб.

- А чому так?

- У нас в країні банально не вистачає грошей. На жаль, стан економіки не дозволяє вирішувати питання оборони на 100%.

- Сьогодні і військовослужбовці, і волонтери ще нарікають на неякісне продовольство, недостатнє забезпечення медпрепаратами, говорять про розкрадання, корупцію... Що тут робити і чого не вистачає для боротьби з цим?

- Я ж уже сказав, головна причина - фінансування армії на 54%. Наприклад, є старий сухпай ЗСУ. Чотири непоказні й неїстівні консерви, півмішка цукру… У бюджеті 2016 року ціна на це була закладена в розмірі 96 гривень. А є новий сухпай. Там у реторт-упаковці щось смачне, плюс на обід - борщ і так далі. Орієнтовна ціна на такий сухпай 110 гривень, а якщо з розігрівалкою і додатковими смаколиками - 150 грн.

- Ви брали участь у розробці нової форми для армії. Задоволені результатом?

- Загалом, так, але там є ще над чим працювати. Вона потребує удосконалення. Що ж до парадної форми, яка була продемонстрована на параді до Дня Незалежності, то її безплатно отримають лише курсанти - випускники військових училищ. Всі інші офіцери, як і раніше, купуватимуть її за свої гроші. Адже у нас ледь вистачає коштів для забезпечення військовослужбовців польовою формою, і ніхто не витрачатиме їх на парадну для всіх офіцерів.

- А польовою формою наразі забезпечені всі військовослужбовці?

- Так, усі, ще більше року тому це питання було знято. Інша справа, що у нас бійцю на рік видають два комплекти форми. А в польових умовах її вистачає на 3 місяці. Тому хотілося б давати 3-4 комплекти. Та на більше у нас немає грошей. Але знаходити їх потрібно. Бо Росія - це назавжди. Навіть якщо ми повернемо Крим і Донбас, кордони РФ від нас нікуди не дінуться. Тому захищати Україну від агресора треба буде завжди. Це важка чоловіча робота, на жаль, із втратами. Але по-іншому просто неможливо.

- Через вашу політичну діяльність у БПП вас називають адвокатом нинішньої влади? Це вас не ображає?

- А ще мені закидають, що я сиджу на всіх потоках і краду мільярди на забезпеченні Міноборони. Я не коментую різні дурниці, просто не реагую на це.

- Але ж ви відреагували у Фейсбуці, коли вас звинуватили у начебто лобіюванні інтересів бізнес-партнерів Президента Порошенка стосовно поставок техніки в армію?

- Ні, то я просто кепкував. Коли мені на очі попадає подібна дурниця, то я сміюсь. Так, я написав, що КрАЗ робить погані машини. Це було зроблено на підставі аналізу Міноборни. Я виклав цифри, факти… Але замість того, щоб визнати, що у них дійсно ще не все гаразд з якістю, прес-служба підприємства заявила, що я, мовляв, лобіюю інтереси корпорації "Богдан". Це повна нісенітниця, яку не хочу навіть коментувати.

Алла Мірошниченко, Миколаїв