Касько: Жодного топ-корупціонера не притягнули до відповідальності

Результати боротьби з корупцією  в Україні невтішні - жодного топ-корупціонера не притягнуто до відповідальності.

Про це сказав на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Проблеми ефективності правоохоронних органів: коли в Україні почнуть саджати корупціонерів?" член Ініціативної групи по створенню партії "Хвиля", екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько.

"Жоден топ-корупціонер не притягнений до відповідальності. Багато показових затримань, багато активної діяльності, яка демонструється у ЗМІ, яка не завершуються фінальним рішенням - реальним відбуттям ними покарання у вигляді позбавлення волі", - сказав Касько.

За його словами, затримують того, кого дозволити затримати, хто не є частиною владної системи. "Ми бачимо що за хабарі у 500 доларів затримають судів районних судів,  працівників сільрад. Проте загальна ситуація з корупцією жодним чином не змінюється", - наголосив Касько.

На його переконання, щоб корупціонер не вчиняв корупційні дії, треба позбавляти його майна, яке було здобуто внаслідок корупції, і цей елемент більш важливий навіть ніж реальний вирок.

Касько зазначив, що боротьба з корупцією не призводить до реальних, бо в країні залишається практика політичних, а не професійних призначень на ключові посади у правоохоронних органах, зокрема, Генпрокуратуру.

Ще одна причина - це відсутність мотивації виконувати свою роботу чесно. Зарплати, зокрема, у Генпрокуратурі не заохочують до досягнення результатів , які потрібні суспільстві, адже середня зарплата працівника прокуратури - 200 доларів.

У свою чергу екс-заступник генерального прокурора України Давід Сакварелідзе навів цифри за 2016 рік, які свідчать, що з 1 тисячі 131 порушених Генпрокуратурою справ до суду дійшли 893 і тільки 227 хабарників засудили. За його словами, відбувається голосно затримання, потім справу затягують і ніхто не сидить.

На думку експертів, для ефективної боротьби з корупцією потрібні - політична воля еліти та закріплення нормативно дієвих інструментів в арсеналі правоохоронних органів.