Показові затримання чиновників-корупціонерів закінчуються їх поновленням - Касько

Показові затримання чиновників-корупціонерів закінчуються їх поновленням - Касько

Укрінформ
Екс-заступник генерального прокурора України Віталій Касько повідомив, що високопосадовці, затримані за корупційні злочини, через певний час повертаються на займані посади.

Про це він заявив в середу під час круглого столу в Укрінформі  на тему: "Проблеми ефективності правоохоронних органів: коли в Україні почнуть саджати корупціонерів?".

"Організація показових затримань, на жаль, стала звичною практикою, коли в ЗМІ показують гарно розкладені стодоларові купюри на підлозі чи на столах, затримання в наручники посадовців певного рівня. Проте проходить певний час і ми з подивом дізнаємось про те, що цей посадовець благополучно повернувся на свою займану посаду", - сказав він.

Касько, як приклад, нагадав про гучне затриманням на хабарі в 622 тисячі гривень голови Держслужби зайнятості України Ярослава Кашуби, якого суд згодом поновив на посаді. За словами екс-заступника генпрокурора, з тим самим "успіхом" прокуратура добилася того, що мер Вишгорода Олексій Момот, якого СБУ затримала за вимагання 1 млн євро хабара з підприємців за продовження договору на оренду землі і відсутність "проблем" під час будівництва житлового комплексу, по суті не був притягнутий до відповідальності і повернувся до виконання своїх обов’язків.

"На жаль, таких прикладів ми можемо приводити дуже багато. Тактика полягає в тому, щоби дочекатись, поки громадський розголос врешті-решт зляже, про справу або про голосне затримання починають забувати і, після цього потихеньку спускають справи на гальма абсолютно різними способами", - зазначив він.

На думку Каська, найбільш поширений спосіб затягування слідства - "зупинення слідства на формальних підставах". Водночас він підкреслив, що в Кримінально-процесуальному кодексі від 2012 року з'явився ще такий інструмент, як направлення справи на повторний судовий розгляд. "Таких судових розглядів і тіл розгляду справ щодо корупціонерів більш ніж достатньо для того, щоб про справу дуже швидко забули. Аналогічна технологія використовується і у справі так званих "діамантових прокурорів", - запевнив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-