Розлом між Заходом і Росією: Штайнмайєр не виключає гонки озброєнь

Необхідно відновлювати діалог між Сходом і Заходом.

Про це заявив журналістам у Потсдамі, де проходить неформальна зустріч глав МЗС Організації з безпеки і співробітництва в Європі, німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмайєр, передає власний кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Нам треба думати про те, як можна відновити довіру між Заходом і Сходом, насамперед, між Заходом і Росією, коли прірва стає все глибшою, коли ми все більше віддаляємося один від одного", - наголосив Штайнмайєр, торкнувшись тем, які обговорювалися в четвер в Потсдамі.

На його переконання, якщо зараз не говорити про існуючі проблеми, вони будуть лише зростати. Зокрема, можлива нова гонка озброєнь. "Нам потрібно в терміновому порядку обговорювати діалог між Заходом і Сходом, і тут тема контролю над озброєннями посяде велике місце в дискусіях", - сказав глава МЗС ФРН. Ця проблематика випала з поля зору в останні роки, але зараз, переконаний дипломат, пора повернути її на порядок денний. Він визнає, що ні в кого немає ілюзій, що можна знайти швидкі рішення, але всім зрозуміло, що односторонні дії не працюють для забезпечення безпеки.

Тема контролю над озброєннями в Європі більш предметно буде обговорюватися на формальній зустрічі глав МЗС ОБСЄ в Гамбурзі наприкінці року, і хоча до того часу "навряд чи можна буде підвести підсумки цієї дискусії", але, сподівається, Штайнмайєр, слід хоч трохи просунутися вперед.