Депутат Сейму вважає, що резолюція щодо Волинської трагедії – не потрібна

Ексклюзив

На думку депутата Сейму від опозиційної “Громадянської платформи” Марціна Свенціцького, в ухваленій резолюції щодо Волинської трагедії не було необхідності у визначенні “геноцид”.

Про це він заявив у коментарі власному кореспондентові Укрінформу.

“Я вважаю, що ця резолюція не є потрібною. Звичайно, треба вшановувати жертви, подбати про поховання, але краще це робити разом з українцями, ніж окремо”, - заявив Свенціцький.

Він додав, що День пам'яті жертв Волинського злочину чи Волинської різанини можна було б встановити, але це потрібно робити спільно з українською стороною.

За його словами, у визначенні “геноцид” в резолюції також не було потреби. Свенціцький підкреслив, що прокурори Iнституту національної пам'яті Польщі у своїх розслідуваннях можуть використовувати визначення “геноцид”, наприклад в рамках Кримінального кодексу. Однак, зовсім по-іншому це сприймається в резолюції Сейму.

“У встановленні Дня пам'яті не було потреби використовувати слово “геноцид”. У Польщі активно використовується термін “Волинська різанина” і цей термін мав би бути використаний в резолюції”, - зазначив політик.

Депутат зазначив, що ухвалення цієї резолюції не полегшить діалогу Польщі з Україною, а сторонам зараз не потрібна ескалація ситуації.

“Зараз краще взяти паузу, не робити з цього чогось надзвичайного, а перечекати. Це все промине і треба буде далі нормально розвивати відносини. У даний момент потрібно не дати себе спровокувати і бути мудрішими”,- підсумував він.

Нагадаємо, нижня палата польського парламенту (Сейм) ухвалила у п'ятницю резолюцію у справі Волинської трагедії, назвавши її "геноцидом" польського народу і встановивши 11 липня Національним днем пам'яті. За ухвалення документа проголосували 432 депутати Сейму, утрималися 10 законодавців при жодному голосі проти. Документ одразу набуває чинності після ухвалення Сеймом.