Сироїд хоче, щоб контроль над силовиками віддали Раді

Президент, який власними повноваженнями здійснює контроль над Збройними силами та іншими силовими структурами, має делегувати більше повноважень у сфері цивільного контролю Верховній Раді як повноважному представницькому органу.

Про це у п'ятницю під час конференції щодо цивільного контролю, яка відбулася у Верховній Раді у співпраці з ОБСЄ, заявила заступник голови ВР Оксана Сироїд.

"Ми маємо певне протистояння у цивільному контролі в сфері безпеки і оборони між парламентом і інститутом Президента. Так було завжди. Вважається, що цивільний контроль у сфері оборони і взагалі у секторі безпеки - це прерогатива Президента. Але демократичний контроль за своєю природою - це  контроль від імені людей. Представницьким органом, який представляє народ, є парламент. Президент має високу почесну місію Глави держави і не може здійснювати демократичний цивільний контроль. Він може здійснювати політичний контроль, але поряд з ним існує й цивільний демократичний контроль", - сказала Сироїд.

Вона зауважила, що часто можна почути в якості виправдання такого стану речей, що країна зараз знаходиться у стані війни. Але, на її переконання, країна могла увійти в цей стан війни частково, саме внаслідок недосконалості інституційних механізмів щодо управління Збройними силами.

За словами Сироїд, приклад в організації цивільного контролю надають Сполучени Штати, які на сьогодні володіють найбільшою військовою потужністю. Саме там збройні сили, за словами українського парламентарія, знаходяться під повним контролем з боку Конгресу.

"У нас, і це не є таємниця, начальник Генерального штабу у цьому приміщенні не був. Попри те, що він неодноразово запрошувався. І це показує реальний вплив, який парламент має сьогодні у контролі в секторі безпеки", - сказала Сироїд.

Вона висловила переконання, що без побудови міцної системи цивільного демократичного контролю Україні буде важко успішно проводити реформування та розбудову власних Збройних сил.