Карабахський конфлікт: Чубаров закликав підтримати Азербайджан

Україна має і далі незмінно підтримувати територіальну цілісність Азербайджану, Грузії, Молдови, суверенітет яких порушено внаслідок прямого втручання Москви.

Про це заявив лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Фейсбуці.

"Окупація Росією Криму та реальна загроза майбутньому його корінного народу - кримських татар, понад 10 тисяч смертей громадян України, які проживали в Донецькій і Луганській областях, перетворили мене на жорсткого прагматика. Коли мене сьогодні попросили викласти свою оцінку в ситуації, що загострилася навколо Нагірного Карабаху..., мовляв, чия позиція мені ближче - Азербайджану чи Вірменії, відповів коротко і зло: "З таким же успіхом ви могли мене запитати про моє ставлення до Зімбабве, Венесуели, Сирії, Куби, Нікарагуа, Судану, Північної Кореї і Болівії, які проголосували разом з Вірменією за підтримку окупації Криму Росією... ". Україна має і надалі залишатися незмінною в своїй підтримці територіальної цілісності Азербайджану, Грузії, Молдови..., суверенітет яких порушено внаслідок прямого втручання Москви...", - написав Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася в ніч на суботу, 2 квітня 2016 р. Вірменська і азербайджанська сторони звинуватили одна одну у наступі із застосуванням важкого озброєння. Президент Вірменії Серж Саргсян повідомив про загибель 18 етнічних вірменських солдатів у ході обстрілів. Влада Азербайджану заявила про 12 загиблих солдатів і одного цивільного.

3 квітня Міністерство оборони Азербайджану заявило, що Баку припиняє в односторонньому порядку військові дії в зоні карабаського конфлікту.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану в 1991 році. Це призвело до збройного конфлікту, під час якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тисяч людей. Нині сили, що складаються з етнічних вірмен, контролюють не тільки територію Нагірного Карабаху, а й панівні висоти навколо цього регіону. Таким чином, Азербайджан не має фактичної влади приблизно над п'ятою частиною території, яка юридично цій державі належить.