Саакашвілі: У Карабаському конфлікті у РФ кілька стратегічних цілей

На думку голови Одеської ОДА, конфлікт Вірменії та Азербайджану не вигідний жодній із цих держав, з огляду на що ситуація дуже схожа на путінську провокацію проти Азербайджану і Туреччини.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав Міхеїл Саакашвілі.

"У зв'язку із загостренням азербайджано-вірменського конфлікту моя позиція наступна - конфлікт зараз невигідний ані Вірменії, ані Азербайджану. Те, що сталося кілька днів тому, дуже схоже на путінську провокацію проти Азербайджану і Туреччини і також шкодить Вірменії. Причому Москва до такого розвитку подій готується давно. Росія давно і інтенсивно озброює обидві сторони, а в останні роки в терміновому порядку побудувала дорогу чисто військового призначення з Дагестану у Грузію, яка одночасно є шляхом для найшвидшого вторгнення в Азербайджан", - написав Саакашвілі.

На його переконання, провокуючи конфлікт, Росія переслідує відразу кілька стратегічних цілей: отримує привід для вторгнення і відчуження території, якою проходять нафто- і газопроводи Азербайджану, таким чином Європа може втратити альтернативне джерело енергоносіїв з Азербайджану і Туркменістану, а уряд Ільхама Алієва, який завжди проводив незалежний курс, може бути поставлено у вкрай складне становище.

"Напередодні грузинських парламентських виборів, на яких станом на сьогодні проросійський Іванішвілі неминуче програє, Грузія опиниться під ударом, а Туреччина, яку Путін поклявся покарати, вимушено втягується у війну на два фронти. У цій ситуації всім лідерам слід проявити крайню обережність і наскільки це можливо стриманість, що як я знаю дуже важко в такій ситуації. Як завжди ми маємо справу зі сценарієм, коли Путін довго готується, а Захід захоплений зненацька. І все ж ми повинні дочекатися моменту, в не такому далекому майбутньому, коли Путін неминуче ослабне і використовувати можливість домовиться по усім регіональним конфліктам, в інтересах і Азербайджану, і Вірменії, і Грузії", - наголосив Саакашвілі.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на суботу, 2 квітня, в Нагірному Карабасі поновилися бойові зіткнення, що призвели до людських жертв. Обидві сторони звинувачують одна одну.

Нагадаємо, у 1991-1994 роках у Нагірному Карабасі відбувся збройний конфлікт між вірменами і азербайджанцями, за підсумками якого самопроголошена і невизнана Нагірно-Карабахська Республіка досягла фактичної незалежності. Азербайджан вважає території, зайняті вірменами в ході війни, окупованими.