Автор інтерв’ю відповіла Лисенку: Я не співпрацюю з ФСБ

Автор інтерв'ю  в "Новой газете" з речником АП  з питань АТО Андрієм Лисенком  Ольга Мусафірова відповіла на його звинувачення щодо співпраці з Федеральною службою безпеки.

Про це вона повідомила у коментарі кореспонденту Укрінформу.

"Стосовно того, що я, чи газета (Новая газета - авт.) співпрацюємо з ФСБ - це мене дуже сильно посмішило. Це хіт. Якщо я почну говорити, що я не працівник ФСБ - буде тільки смішно. Якщо Андрій ( Лисенко- авт.) вважає, що це так, то мені нічого додати крім голосного сміху", - сказала вона.

Реагуючи на пост Лисенка у Фейсбуці, Мусафірова підтверджує, що текст  інтерв'ю був справді скорочений.

"Матеріал був дійсно скорочений до двох перших питань, які стосувались військових видань в Україні, їх перерахування, і яким чином ці газети потрапляють на територію, яку контролює українська армія, сіру зону і тимчасово окуповану.Як відомо, редакція має право, якщо матеріал занадто великий і не поміщається в номер, на свій розсуд, не змінюючи смислу матеріалу,  скорочувати текст", - зазначила вона.

 Мусафірова також запевняє, що не перекручувала слів Лисенка стосовно Саакашвілі і має відповідний диктофонний запис всієї розмови.

"Лисенку не сподобалось те, що виходячи з цього тексту, виходить, що він говорить, що відносно Саакашвілі порушена кримінальна справа. Дослівно відповідь звучала, що військова прокуратура, коли порушує справи, не робить цього "голосно"  і нікого не попереджає. Я давала написаний текст Андрію на візування", - каже журналістка.

 Вона додає, що після  візування в текст була внесена правка, з якої випливало, що відеозапис виставив не сам Саакашвілі, а його відеооператор.

"Ми з Лисенком говорили після цього по телефону і мої аргументи були наступні: коли я брала інтерв'ю про жодних відеоператорів мова не йшла, зрозуміло, що не знімав сам губернатор, оскільки він там з’являється в кадрі, але припустити, що настільки серйозний матеріал викладає в мережу "технічна" людина я не можу. І Андрій цього припустити не може... Саакашвілі не відмовляється від авторства викладеного у мережі, але пояснює, що безпосередньо зйомку вів не він, а відеооператор", - пояснює Мусафірова.

Журналістка також пояснила, чому  інтерв'ю опублікували 10 лютого, хоча  спілкувались ще 24 січня.

"Щодо дати виходу інтерв'ю, то можна взяти номери за останні тижні і побачити, що там було багато  актуальних матеріалів  з України, які вийшли раніше, ніж інтерв'ю з Лисенком. Момент того, що матеріал затримували спеціально - не витримує жодної критики", - підсумувала Мусафірова.

Нагадаємо, речник АП з питань АТО Андрій Лисенко звинуватив у своєму Фейсбуці "Новую газету" у викривленні інтерв'ю з ним та зміщенні акцентів. На його думку, матеріал спеціально «відлежувався» і опрацьовувався в редакції, чекаючи свого «зіркового» часу – до «міжнародної конференції з безпеки у Мюнхені» (12-14 лютого – Ред.). Він також зауважує, що в дусі "КДБістських часів" паралельно з інтерв'ю хтось навмисно запустив «качку» про начебто порушену кримінальну справу проти губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі, про що він «взагалі жодного слова не казав».