Рада дала військово-цивільним адміністраціям статус юридичних осіб

Нардепи ухвалили закон про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій, який уточнює окремі аспекти діяльності ВЦА.

За відповідне рішення проголосували 236 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, ухвалений закон передбачає внесення змін до Закону «Про військово-цивільні адміністрації» щодо терміну його дії - нинішня редакція закону про ВЦА містить норму про термін його дії протягом одного року з дня публікації, а нинішні зміни поширюють дію закону на час проведення АТО і на 6 місяців після її завершення.

Крім того, ухвалений закон надає ВЦА статус юридичних осіб. Законодавчим актом встановлено, що повноваження ВЦА починаються з дня внесення запису про їх державну реєстрацію як юридичних осіб і припиняються у день відкриття першої сесії новообраної відповідної місцевої ради. У день відкриття першої сесії такої ради акт Президента про утворення такої ВЦА втрачає юридичну силу, і Президент невідкладно приймає рішення про ліквідацію військово-цивільної адміністрації.

Як зауважив під час виступу з трибуни ВР член Комітету з питань національної безпеки і оборони Артур Герасимов, ухвалений закон «екстремально важливий для тих територій», де проводиться АТО.

Він також зауважив, що норми закону дають змогу суттєво збільшити заробітні плати співробітників ВЦА.