Новіков: Москва не буде роздмухувати справу Віри Савченко

Адвокат Ілля Новіков припускає, що справа, заведена в Грозном проти Віри Савченко, швидше за все, є «надлишковою ініціативою з місць» і поки що не має політичної підкладки.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Поки що ми не знаємо дату допиту, на який викличуть Віру Савченко. Тому просто чекаємо. Але я припускаю, що в цій справі може і не бути політичної підкладки. Просто надмірна ініціатива з місць. А зверху цілком можуть сказати: «Припиніть роздмухувати. І без вас тошно», - сказав Новіков.

Як він пояснив, суддя на процесі Карпюка-Клиха Вахіт Ісмаїлов, на адресу якого Віра Савченко нібито сказала фразу "Не суддя, а чмо", є «літньою людиною з досить безрозсудним характером». Цей суддя дозволяє собі підвищувати голос на всіх: і на присяжних, і на приставів, і на свідків. "Схоже, що цю фразу, через що порушується справа проти Віри Савченко за «образу суду», ніхто, крім нього, не чув", - додав адвокат.

Зараз, якщо судити з того, з якою швидкістю рухається цю справу, Новіков не бачить особливого завзяття у російської влади у її поширенні і не виключає варіанту, що справу просто закриють, оскільки процес Савченко і так йде скандально, з безліччю проколів з боку звинувачення. І зайвий скандал владі тут може тільки нашкодити. А отже, як сподівається адвокат, ніщо не завадить захисту провести допит Віри Савченко на процесі її сестри Надії. А як будуть розвиватися події далі, наразі передбачити важко, вважає Новіков.

Нагадаємо, Ілля Новіков входить в команду захисту на процесі Надії Савченко, так і в команду адвокатів Миколи Карпюка на процесі Карпюка-Клиха, який розглядається судом присяжних у Верховному суді Чечні. Віра Савченко була на другому процесі громадським захисником, поки її не позбавили цього статусу.