СБУ перевіряє дані про "донецький вояж" Савченко

Оновлено

СБУ перевіряє інформацію, оприлюднену народним депутатом з фракції БПП Тетяною Ричковою стосовно дій народного депутата Надії Савченко.

Про це кореспондентові Укрінформу сказала речник СБУ Олена Гітлянська

Керівник Апарату голови СБУ Олександр Ткачук заявив, що спецслужба також отримала інформацію про поїздку нардепа до окупованого Донецька зі ЗМІ – Савченко про такі наміри не попереджала.

Ткачук зазначив, що за законом Савченко не зобов'язана ставити СБУ до відома про свою поїздку до ОРДЛО. Втім зауважив, що є «звичайна проста людська логіка: останнє відвідування пані Надією окупованих територій закінчилося тим, що потім вся країна чекала її повернення з РФ додому, то логіка підказує, що є якісь безпекові аспекти, які потрібно враховувати».

«Можливо, пані Савченко відомо про якісь фактори обставини, які дають їй можливості бути впевненою в тому, що на території окупованого Донецьку бойовики її знову не візьмуть в полон, - припустив Ткачук. - Нам про це не відомо, і нам би дуже хотілося, щоб вона пояснила свою так впевненість у тому, що там з нею нічого не станеться. Звичайно, ми сподіваємося, що на окупованих територіях з нею не станеться нічого поганого і ми побачимо її здоровою знову на українських територіях».

Як відомо, Ричкова сьогодні з трибуни Верховної Ради заявила, що її колега – позафракційна Надія Савченко підбурювала військових на Донбасі до державного перевороту.

"Хочу доповісти про незаконні дії народного депутата Надії Савченко. Цього тижня вона була присутня на позиціях Збройних сил України і підбурювала військовослужбовців залишити свої позиції, прийти до Києва і зробити державний переворот", - заявила народний депутат.

За словами Ричкової, свідками цього були бійці Повітряно-десантних військ.

Водночас у коментарі Укрінформу прес-секретар Савченко - Тетяна Проторченко підтвердила, що Надія Савченко наприкінці минулого тижня дійсно перебувала в районі Авдіївки і спілкувалася на блокпостах з військовослужбовцями. Але категорично заперечила, що нардеп, нібито закликала вояків залишати позиції і "йти на Київ", щоб здійснити державний переворот.

"Я не знаю, звідки даний народний депутат (Ричкова - ред.) взяла цю інформацію, але в районі Авдіївки, зокрема там, де дорога іде неподалік від Донецького аеропорту, Надія Вікторівна була не сама, там були також я і Віра Савченко. Нічого протиправного, протизаконного там не було, і жодних розмов таких, про які говорила пані Ричкова, не було. Звідки вона це взяла - це запитання до неї. Це не більш ніж провокація", - сказала Проторченко.

Вона додала, що про цю поїздку Савченко повідомляла на своїй сторінці у Facebook, де також виклала фотографії тих районів.

Коментуючи посилання народного депутата Ричкової на свідків - бійців 79-ї та 80-ї окремих десантно-штурмових бригад, - Проторченко зазначила, що, перебуваючи разом з Надією Савченко на блокпостах, вона особисто не перепитувала і не пам'ятає, чи називали вони свої бригади.

"Але саме в тому районі не так багато блокпостів, і ми не з багатьма людьми зустрічалися. Тому я прекрасно розумію, про кого йде мова, якщо ці люди дійсно взагалі щось говорили. Але в мене великі сумніви стосовно того, що вони (це - ред.) говорили, тому що на кожному блокпості перше і головне питання, яке ставили абсолютно всі представники силових структур: "Коли закінчиться війна?". І саме з цим питанням постійно звертаються до Надії", - резюмувала прес-секретар Савченко.

Інформацію про те, що Надія Савченко у п’ятницю приїхала на тимчасово непідконтрольні території Донецької області, розповсюдив сепаратистський ресурс "Новости Донецкой республики" з посиланням на так зване "міністерство держбезпеки "ДНР".

Стверджується, що нібито Савченко приїхала в ОРДО разом з керівником ГО "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном, щоб відвідати українських заручників. 

Оперативний коментар у прес-секретаря Савченко стосовно цих даних Укрінформу взяти не вдалося.