Національний музей народного декоративного мистецтва змінив назву

Київська міська рада перейменувала Національний музей українського народного декоративного мистецтва на Національний музей декоративного мистецтва України.

Таке рішення було ухвалене в четвер на пленарному Київської міської ради 74 депутатами, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Київради.

Як зазначила депутатка Київради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, музей було створено 9 вересня 1954 року як філіал Київського державного музею українського мистецтва. Через 10 років його було перетворено з філіалу на самостійний музей, а вже у 2010 році заклад отримав статус національного і назву Національний музей українського народного декоративного мистецтва України.

Муха зауважила, що теперішнє найменування Національний музей українського народного декоративного мистецтва не відповідає напрямкам його діяльності, є застарілим і не розкриває сучасного профілю музею, а тому потребує зміни та осучаснення на більш відповідну назву – Національний музей декоративного мистецтва України.

За словами депутатки, за майже 70-річну діяльність музей зібрав значну колекцію, яка складає понад 56 тисяч одиниць творів не лише народного мистецтва, а й професійного декоративного мистецтва, яка складається з виробів українських заводів, різних інституцій, художньо-промислових закладів та художніх академій.

Читайте також: На Харківщині запускають ініціативу для порятунку музею Сковороди

“Національний музей українського народного декоративного мистецтва поряд з унікальними пам’ятками традиційної української культури презентує й сучасне мистецтво кращих українських народних та професійних майстрів. Щорічно в музеї відбуваються виставки творів професійних митців з різних куточків України. Музей став важливою науковою та практичною базою для студентів мистецьких навчальних закладів”, - додала Муха.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві триває процес перейменування 11 закладів загальної середньої та мистецької освіти, назви яких пов’язані з Росією або її сателітами.

Фото: mundm.kiev.ua