Суд повернув громаді Києва землі біля озера Вирлиця, відведені під забудову

Карта

Столична прокуратура відсудила у забудовника понад 19 гектарів охоронюваних земель біля озера Вирлиця, раніше відведених під будівництво торговельно-розважального й офісно-виставкового комплексів.

Про це Київська міська прокуратура повідомила в Телеграмі, передає Укрінформ.

Як повідомляється, Північний апеляційний господарський суд у повному обсязі задовольнив позов прокуратури про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою на проспекті Миколи Бажана та вулиці Ревуцького в Дарницькому районі Києва.

Площа згаданих земель становить 19,72 га, вартість – понад 1 млрд гривень.

За даними слідства, попри те, що з 1994 року ця ділянка зарезервована під заповідання як цінна природна територія зі значною рекреаційною цінністю, Київська міська рада відвела її приватній структурі під будівництво торговельно-розважального та офісно-виставкового комплексу.

У суді прокурори довели, що спірні землі знаходяться в межах прибережної захисної смуги озера Вирлиця та його акваторії, а їх відведення відбулося, зокрема, за рахунок водної гладі озера. У зв’язку із цим надання земельної ділянки під комерційну забудову є грубим порушенням земельного та водного законодавств.

Читайте також: Суд у Києві повернув місту ділянку на Трухановому острові, де хотіли будувати кафе з автостоянкою

Суд визнав рішення Київради незаконним, а договір оренди землі – недійсним. Згідно із судовим рішенням, товариство зобов’язане звільнити земельну ділянку з приведенням у придатний для використання стан.

Як повідомляв Укрінформ, раніше апеляційний суд повернув громаді Києва три тисячі гектарів Біличанського лісу.