У Києві хочуть заборонити кондиціонери та «царі-балкони» на історичних будівлях

У Києві планують заборонити прибудову, зміну форми вікон і балконів, а також установку кондиціонерів на фасадах об’єктів культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Київська міська держадміністрація.

“Це допоможе відновити естетичний вигляд історичних будинків, розміщених у центральному історичному ареалі міста Києва, які були понівечені балконами та кондиціонерами”, – зауважив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

Зокрема під заборону потраплять розміщення систем кондиціонування повітря, якщо вони псують архітектурний вигляд історичної будівлі. Також не допускатиметься утеплення та скління наявних балконів і лоджій, їхня добудова, розширення тощо. Окрім того, неможливим буде розширення наявних віконних і балконних прорізів, зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.

Читайте також: Киянам повернули землю в парку "Нивки", яку віддали забудовнику

“Власникам таких надбудов даватиметься рік на демонтаж. Опісля виконавчий орган буде виписувати штраф, Київблагоустрій повертатиме будівлі історичний вигляд”, – поінформував заступник голови КМДА.

За його словами, над відповідним документом майже два роки працювали фахівці, урбаністи та громадські активісти.

“Це стане першим кроком у приведенні історичного центру та історичних будівель до ладу”, – сказав Прокопів.

Документ уже підтримали профільні комісії Київради, також його мають розглянути на пленарному засіданні міської ради.

Читайте також: У Києві створять 39 зелених просторівсписок адрес

Як повідомляв Укрінформ, у лютому в Києві суд повторно наклав арешт на будівлю ХІХ століття, відому як садиба Барбана. Арешт передбачає заборону вчиняти будь-які дії з цим майном, у тому числі проводити будівельні та земляні роботи на земельній ділянці, на якій воно розташоване.

20 серпня 2021 року у Києві була знесена садиба Барбана на вулиці Обсерваторній, 6 з метою будівництва 12-поверхового житлового комплексу. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом самоправства. Згодом РНБО доручила відновити садибу Барбана і провести аудит усіх культурних пам'яток в Україні. На одному із засідань Київради було прийняте рішення про підготовку документації для надання садибі Барбана охоронного статусу, що дасть змогу реставрувати будівлю.