У Київраді назвали «цивілізаційним вибором» відновлення райрад

Київська міська рада зробила крок для відновлення районних рад у столиці. 

Про це заявив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко під час сесії Київради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні Київська міська рада зробила цивілізаційний вибір у бік відновлення районних рад і функціонування їх виконавчих органів. Разом з тим, ми маємо розуміти, що якщо ми в листопаді 2022 року хочемо мати сформовані районні в місті Києві ради та їх виконавчі органи, які реалізують самоврядні повноваження, ми мали зробити дві речі - це створити підготовчу групу, яка напрацює їх повноваження, і друге - вирішити, яким чином на перехідному етапі між сьогодні і формуванням складу районних рад, буде здійснюватися реалізація самоврядних повноважень", - сказав Бондаренко.

Читайте також: Кличко пропонує повернути райради та провести вибори 30 жовтня

Водночас, він зазначив, що мова про ліквідацію районних в місті Києві державних адміністрацій не йде.

"Жодної ліквідації районних в місті Києві державних адміністрацій не відбувається. Не відбувається навіть позбавлення їх повноважень, оскільки повноваження їх - це повноваження місцевих органів державної влади, до яких Київська рада не має стосунку. Київська міська рада сьогодні вирішила, що наші з вами самоврядні повноваження, які ми протягом семи років делегували районним державним адміністраціям, будуть виконувати наші з вами структурні підрозділи, де ми будемо обирати керівників, які підзвітні та підконтрольні саме Київській міській раді", - поінформував секретар Київської міської ради.

Читайте також: Закон про столицю: «слуги» обговорять із Зеленським кандидатів на пост голови КМДА

За його словами, районні в місті Києві державні адміністрації продовжують функціонувати, виконувати свої державні повноваження, які в них є. "І на жаль, усупереч 47 статті Закону про місцеві державні адміністрації (вони) продовжать фінансуватися з місцевого бюджету доти, поки Кабмін не прийме відповідне рішення", - додав Бондаренко.

Зокрема, на сесії Київради у четвер депутати прийняли рішення, які вдосконалять систему управління районами столиці та дозволять зберегти самоврядування в місті.

Так, депутати розглянули кілька проєктів рішень, які вдосконалять систему управління районами.

Читайте також: У Мінрегіоні вказали на київський «парадокс», який не дублюється в жодних тергромадах

Перший проєкт рішення — про створення робочої групи, яка до кінця березня напрацює повноваження майбутніх районних рад. Вибори депутатів цих рад мають відбутися у жовтні 2022 року. Підготовча група буде напрацьовувати пропозиції до проєкту рішень про утворення районних у місті Києві рад, визначення їх чисельності та чисельності їх апарату, а також буде визначати обсяг повноважень цих рад.

Також Київрада проголосувала за проєкти рішень, згідно з якими районні державні адміністрації позбавляються повноважень і бюджетного фінансування. А замість них в КМДА будуть створені 10 нових департаментів, яким передадуть повноваження.

Крім того, Київрада проголосувала за створення райрад. Їх повноваження визначатимуть до березня.