Киянина судитимуть за підробку тестів на COVID-19 та дипломів про освіту

Прокурори завершили досудове розслідування, під час якого встановили, що киянин масово виготовляв підробні тести на COVID-19 та дипломи про освіту.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура у Фейсбуці.

"Киянина судитимуть за масове виготовлення підроблених тестів на COVID-19 та дипломів про освіту", - йдеться у повідомленні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, мешканець Києва, через мережу Інтернет отримував замовлення на виготовлення підроблених негативних діагностичних результатів ПЛР тестів на COVID-19 та дипломів про освіту з використанням голографічних захисних елементів. Правоохоронці задокументували факт виготовлення підроблених документів та їх подальший збут замовникам через поштові відділення.

Читайте також: Підробка COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів: семеро ділків з Харківщини отримали підозри

Завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 199, ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 358 КК України.

В межах слідства проведено санкціоновані обшуки за місцем роботи та проживання зловмисника, у ході яких вилучено значну кількість довідок про негативні результати ПЛР-тестів, офіційні печатки медичних лабораторій, документи про освіту (дипломи) з елементами голографічного захисту, ноутбуки, що містять відомості про спілкування з клієнтами (особами, які замовляли підроблені документи), зразки дипломів та програмних засобів для їх виготовлення, 15 мобільних телефонів із листуванням з клієнтами, одноразові сім-картки, робочий блокнот з чорновими записами, значну кількість зразків голограм, а також обладнання, за допомогою якого виготовлялись підроблені офіційні документи.

Читайте також: Через підробку COVID-сертифікатів відкрили майже 800 кримінальних справ

Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні передано до суду. За вчинене зловмиснику загрожує до 7 років позбавлення волі. Викриття злочину проводилося прокурорами спільно зі слідчими СВ Деснянського управління поліції ГУ НП в м. Києві.

Як повідомлялося 4 листопада, співробітники Національної поліції з початку 2021 року розпочали 1062 кримінальні провадження щодо підробки сертифікатів про вакцинацію, 120 таких справ було скеровано до суду.