У Києві вшанували пам'ять Катерини Гандзюк

Фото, відео

У Києві на Поштовій площі відбулася акція вшанування пам'яті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Більше сотні людей прийшли до мурала на її честь на площі біля Річкового вокзалу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У треті роковини смерті Катерини Гандзюк учасники заходу поклали квіти та запалили лампадки під її портретом і віддали шану хвилиною мовчання.

Крім того, на акції були запалені кілька фаєрів під вигуки: "Хто замовив Катю Гандзюк?"

Дехто також приніс роздруковані світлини загиблої активістки й саморобні плакати, наприклад, з надписами: "Давайте триматися купи", "Нам не байдуже".

Організатори акції пояснили, що метою нинішнього заходу є висловлення вдячності усім, хто боровся і бореться за справедливе розслідування у справі Катерини Гандзюк.

Читайте також: Посольство США закликає притягнути до відповідальності всіх винних у смерті Гандзюк

"Сьогодні ми збираємось тут, у Києві, збираємось в інших містах України для того, щоб згадати про Катю, про те, якою чудовою людиною вона була, і про те, що її вбивство є дуже несправедливим і страшним злочином. Ми як українське суспільство будемо вимагати справедливості у цьому злочині, поки вона не буде досягнута", - зазначила учасниця ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк" Марина Хромих.

Водночас вона підкреслила, що доки справа знаходиться в суді, активісти не планують проводити якихось гучних акцій, щоб це не розцінювалося як тиск на суд.

Акція «Три роки без Каті Гандзюк» / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

"Як тільки виникатиме необхідність і ми будемо бачити, що треба нагадувати українській владі, у першу чергу, і правоохоронній системі про важливість розслідування справи і покарання всіх причетних до неї, ми будемо обов'язково продовжувати додаткові протести, акції тощо", - додала Хромих.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Ірина Венедіктова у четвер, 4 листопада, поінформувала, що правоохоронці у справі за фактом убивства активістка Катерини Гандзюк оголосили 18 підозр і направили до суду 9 обвинувальних актів, більшість із яких уже розглянуто судами з винесенням обвинувальних вироків.

Громадську активістку, в.о. керівника справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

У липні 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на Гандзюк.