Музей Майдану пропонує визнати нацпам’яткою алею Героїв Небесної Сотні

Музей Революції гідності розробив облікову документацію (паспорт) на алею Героїв Небесної Сотні з метою зміни її категорії з місцевого на національне значення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба музею.

«Матеріал напрацьовували впродовж 2019-2020 років. Інформація, зазначена у документації щодо частини охоронних об'єктів, внесена на основі матеріалів, наданих слідчими. У березні 2021 року паспорт підписано в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА та направлено до Міністерства культури та інформаційної політики України», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: «Куб» на алеї Героїв Небесної Сотні демонтують

Як зазначається, згідно із законодавчою процедурою, цю облікову документацію тепер у МКІП повинна вивчити Експертна комісія з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та ухвалити відповідне рішення про зміну категорії пам’ятки.

«Враховуючи велике історико-культурне значення Революції гідності та значний суспільний інтерес до цього питання, сподіваємося, що МКІП оперативно надасть цій революційній пам’ятці статус національної. Епіцентр протестних подій у центрі Києва став пам’яткою історії місцевого значення ще у 2014 році завдяки громадській ініціативі «Музей Майдану». Нині алея Героїв Небесної Сотні потребує підвищення рівня охорони, оскільки є складовою національного меморіально-музейного комплексу», – наголосив генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

Читайте також: На алеї Героїв Небесної Сотні відкрили Дзвін гідності

Як повідомлялося, Алея Героїв Небесної Сотні — вулиця в Печерському районі Києва, пролягає від Майдану Незалежності й Хрещатика до Ольгинської та Інститутської вулиць. Алея пішохідна. На більшій її частині, там, де в лютому 2014 року відбулися розстріли, обабіч улаштовано пам'ятні знаки, пам'ятники та меморіали на честь Героїв Небесної сотні.