Кличко каже, що влада навіть штраф не може виписати за знесення будинку Уткіна

Київський міський голова Віталій Кличко наголосив, що дозвіл на знесення будинку Уткіна в Києві не давали ні Київська міська державна адміністрація, ні Міністерство культури, ні Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Як повідомляє Укрінформ, про це Кличко заявив у інтерв'ю Радіо НВ.

«Ні Київська міська адміністрація, ні Міністерство культури, ні ДАБІ, ніхто не давав ніяких дозволів на знесення цього будинку. І тому зараз прокуратура веде кримінальну справу щодо знесення цієї будівлі... Яким чином власник це зробив - буде відповідати перед законом», - зазначив столичний очільник.

За його словами, велика кількість історичних пам’яток перебуває на балансі у приватній власності.

Читайте також: На Подолі руйнується «Будинок Вертипороха»: у Київраді закликають зберегти історичну пам’ятку

«Ми не можемо нічого зробити, навіть штрафи не можемо виписати. Я тільки можу сказати декілька таких прикладів, які є. Будинок Сікорського. Вже листів я не знаю скільки направили до міністерства і зустрічі зробили також з Міністерством оборони, на балансі якого він знаходиться. Він руйнується, ми готові його відновити. Що стосується Гостиного двору така ж ситуація. Ми зарезервували гроші і готові його відновити. Але зараз якимось чином затягується процес», - розповів Кличко.

Як повідомлялося, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що правоохоронні органи мають провести ретельне розслідування щодо того, хто дав «дозвіл» на знесення історичного будинку купця Уткіна в Києві.

За фактом демонтажу будинку Уткіна в Києві розпочато кримінальне провадження.

Прибутковий будинок Уткіна - історична будівля в центрі Києва, біля залізничного вокзалу. Архітектор - Олександр Вербицький. Будинком володів купець 2-ї гільдії Іван Якович Уткін, що займався продажем олійних фарб.