Київських дітей поки пускатимуть до школи без щеплення

У КМДА зазначають, що у разі низького рівня вакцинації будуть обмежувати доступ невакцинованих дітей до закладів освіти і забезпечувати їм дистанційне навчання.

Про це на брифінгу в четвер заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"2 вересня розпочнеться новий навчальний рік, і заборони невакцинованим дітям відвідувати заклади освіти не буде. Але у разі низького рівня вакцинації (ми зараз складемо процедуру підтвердження вакцинації дітей) і в разі погіршення статистичних даних про наявність захворювань, бо медики сигналізують про ріст захворюваності на деякі хвороби, які мають ознаки епідемії, ми змушені будемо обмежувати доступ невакцинованих дітей до закладів освіти і забезпечувати їм право отримати освіту дистанційно, така форма є. Тобто заборонити дітям відвідування закладів освіти ми не можемо, але ми закликаємо до свідомості і батьків, і педагогів, і дітей здійснювати профілактику захворювання. Ми просимо відповідально ставитися до вакцинації діток і не наражати в першу чергу їх на загрозу захворювання", - сказав Мондриївський.

Також він повідомив, що під час засідання комісії КМДА було прийнято рішення Департаменту освіти і Департаменту охорони здоров'я спільно відпрацювати комунікаційну форму інформування киян про потребу у вакцинації.

"Щойно була проведена комісія, де ми обговорювали питання вакцинації дітей в закладах освіти. Безумовно, ми повинні спільно з медиками працювати над тим, щоб профілактика, особливо у дітей в наших школах, була на належному рівні", - додав він.

Як зазначила директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян, приймати нових дітей без щеплень до садочків і шкіл ніхто не буде.

Читайте також: В Україні лишається низьким рівень охоплення щепленнями - Супрун

"Тих, хто вже зараховані, або дітей, які вже не перший день ходять у садочок або школу, відраховувати ми не маємо права. Відрахування дитини, згідно із законодавством України про освіту, відбувається лише за власною заявою батьків. Немає заяви - ми не можемо відрахувати дитину... Департамент охорони здоров'я і Департамент освіти мають відпрацювати план дій, згідно з яким ми дорослим роз'яснимо, що для ваших діток є небезпека, якщо ви не зробили щеплення. Працюватимуть медики, працюватимуть освітяни для того, щоб убезпечити дітей", - розповіла Фіданян.

Також вона наголосила, що усі діти, які йдуть у перший клас, зараховуються на підставі документів, зазначених у Законі України "Про освіту".

"До цих документів належить копія свідоцтва про народження, заява від батьків і довідка певного зразка. Ця довідка і передбачає наявність, у тому числі, і щеплень. Ми маємо враховувати, що є діти, яким протипоказано щеплення за їхнім станом здоров'я. Тоді медики в цій довідці обов'язково зазначають, що ця дитина не може бути щепленою, або пишуть, що дитина може відвідувати дитячий колектив, то, відповідно, освітяни приймають таку дитину", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство освіти і науки закликали батьків зробити до 1 вересня дітям щеплення відповідно до Національного календаря щеплень, адже закон передбачає недопуск невакцинованих дітей до відвідування закладів освіти.