Під посольством ФРН у Києві вимагали міжнародного аудиту нафтових компаній РФ

Фото

Громадський рух "Вільний Ідель-Урал", що об’єднує національні рухи народів Поволжя, вимагає від Німеччини ініціювати міжнародний аудит російського нафтовидобування через потрапляння забрудненої хлоридами нафти у нафтопровід.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив голова ГО "Вільний Ідель-Урал" Сиресь Боляєнь.

Із цією вимогою активісти організації у понеділок, 13 травня, пікетували в Києві Посольство Німеччини в Україні.

"Це була наша заява до Посольства Німеччини, оскільки ми вважаємо, що ситуація, яка склалася, може обернутися екологічною катастрофою", - сказав Боляєнь. За його словами, метою акції було передати до Посольства Німеччини письмове звернення щодо проведення незалежного міжнародного аудиту роботи російської "Транснефти", а також орієнтованих на експорт російських видобувних компаній, зокрема, "Роснефть", "Татнефть" і "Башнефть".

"Ця нафта вже є на території України. Ми вважаємо, що її намагатимуться перемішувати з нормальною нафтою, сполуки хлориду опиняться на наших полях, ми будемо цим дихати", - додав організатор.

В акції під Посольством Німеччини взяли участь кілька десятків активістів.

Акція під посольством Німеччини/ Фото Геннадія Мінченка

Читайте також: Україна веде переговори з РФ про компенсацію за "брудну" нафту - експерт

Як повідомляв Укрінформ, АТ "Укртранснафта" пізно ввечері 25 квітня вимушено призупинило транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" (МН "Дружба"). Таке рішення компанія ухвалила, зокрема, керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Відповідно до умов цього договору, Укртранснафта має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам. Іншою причиною призупинення транзиту була відмова європейських партнерів приймати нафту на приймально-здавальних дільницях "Будковце" (Словаччина) та "Фенешлітке" (Угорщина).

Перші повідомлення про неякісну нафту з нафтопроводу "Дружба" з'явилися 19 квітня від концерну "Білнафтохім". Він повідомляв про 10-25-разове перевищення допустимих показників частки органічних хлоридів. Російська "Транснафта" визнала відхилення в якості, а Міненерго РФ заявило, що проблеми мають "технічний характер". 22 квітня неякісна сировина досягла європейських і українських НПЗ. У ЗМІ повідомлялося, що Укртранснафта оцінює недоотриману тижневу виручку під призупинення транзиту нафти в 1 млн євро.