“Живі пам’ятники” показали у метро перформанс про інсульт

Фото

У столиці у Всесвітній день боротьби з інсультом, 29 жовтня, стартувала кампанія “Впізнай інсульт”, у рамках якої пасажирам столичного метро розповіли про ранні симптоми, наслідки та профілактику інсульту.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час акції пасажири станції метро «Золоті Ворота» мали змогу побачити освітню креативну постановку, де актори в образах пам’ятників Тарасові Шевченку, Лесі Українці та Григорію Сковороді навчали розпізнавати перші ознаки інсульту. Також пасажири метрополітену побачать інформацію про перші ознаки інсульту на метролайтах уздовж ескалаторів.

У заході також брали участь представники МОЗ та провідні медики, які розповіли про ранні ознаки інсульту.

Читайте також: Половина українців не знає жодного прояву інсульту — нейрохірург

“Перші ознаки інсульту досить просто запам’ятати через абревіатуру МОЗОК, яка розшифровується так: М — мовлення (попросіть людину повторити за вами просте речення, при інсульті мова стає плутаною і невиразною), О — обличчя (попросіть усміхнутися, якщо у неї не виходить, асиметрія обличчя та опущення куточка рот - це ймовірні ознаки інсульту), З — запаморочення (людина відчуває раптове запаморочення, гострий головний біль), О — очі (раптово погіршується зір — двоїться, або настає раптова косоокість), К — кінцівки (попросіть людину підняти вгору обидві руки, якщо це інсульт, людина зможе зробити це лише частково або не зможе зовсім”, - розповів лікар-невролог Юрій Фломін.

Він підкресли, що за наявності хоча б однієї ознаки, слід негайно телефонувати до служби екстреної медичної допомоги 103.

“Що швидше ви розпізнаєте інсульт, то більше шансів в людини на одужання. Людина з інсультом, яка отримає кваліфіковану медичну допомогу протягом перших 4,5 години, має більше шансів повернутися до повноцінного життя”, - наголосив лікар.

За словами керівника експертної групи з надання екстреної медичної допомоги Директорату медичних послуг МОЗ України Олександра Данилюка, в Україні вдвічі більше людей помирають від інсульту порівняно із країнами Західної Європи.

“Створення державної програми боротьби з інсультом буде одним із фокусів діяльності МОЗ України протягом найближчих років. Подібні програми є довгостроковими та потребують об’єднання зусиль із громадським сектором, зокрема, пацієнтськими організаціями і професійними медичними асоціаціями», - сказав Данилюк.

Кампанія “Впізнай інсульт” у столичному метро/ Фото Анатолія Сірика