У мерії сказали, коли кияни дочекаються гарячої води

Столична влада сподівається до кінця вересня врегулювати питання з НАК «Нафтогаз Україна» та відновити постачання гарячої води в будинки киян.

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, повідомляє прес-служба міської влади.

«Ми сподіваємося, що вже до кінця вересня питання вдасться врегулювати остаточно, і ми зможемо повернути гарячу воду в будинки і максимально встигнути виконати роботи для вчасного й стабільного запуску опалювального сезону», - сказав Пантелеєв.

Він зазначив, що Київська міська рада прийняла рішення, що надає повноваження комунальному підприємству «Київтеплоенерго» вирішувати питання боргу за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз» лише в тій частині боргу, що має джерела для компенсації.

"Це важливий крок до врегулювання питання заборгованості за спожитий газ, укладення угоди з НАК «Нафтогаз України» та відновлення енергопостачання в Києві. За останні чотири місяці містом проведена значна робота: міська влада Києва відстояла інтереси громади. У результаті переговорів ми досягли того, що зараз мова йде про значно меншу суму, яка має гарантовані компенсатори», – зауважив Пантелеєв.

Читайте також: Кличко анонсував повернення гарячої води — Київрада визнала борг перед Нафтогазом

Він наголосив, що сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань бюджету підтримав рішення про виділення субвенції на покриття державних зобов’язань на різницю в тарифах.

Як повідомлялося, Нафтогаз припинив поставки газу Києву через борги приватної компанії "Київенерго". 

Нафтогаз вимагав, щоб цей борг повернуло комунальне підприємство "Київтеплоенерго", ставши правонаступником боргових зобов'язань комерційного підприємства "Київенерго". Місто ж наполягало на тому, що кияни не повинні сплачувати борги, що виникли у результаті господарської діяльності комерційної структури і які не мають джерела для погашення.

Заборгованість Київенерго перед НАК "Нафтогаз" становить приблизно 3,3 млрд грн, заборгованість споживачів перед Київенерго - приблизно 2,6 млрд грн. Водночас існує зобов'язання держави перед Київенерго - це різниця в тарифах в обсязі 729 млн грн. Саме цю суму (729,5 млн грн) Кабмін виділив на погашення заборгованості.

У вівторок, 11 вересня, Київрада ухвалила рішення про прийняття комунальним підприємством “Київтеплоенерго” боргів Київенерго перед Нафтогазом за умови, що Київенерго передасть КП джерела для погашення боргу.