У Київводоканалі запевнили, що питна вода буде чистою — хлору достатньо

Станом на кінець серпня ПрАТ «АК «Київводоканал» достатньо забезпечений хлором, який використовується для знезараження питної води.

Про це повідомляється на сайті компанії.

«Для подальшої стабільної роботи підприємства Київводоканал провів в системі ProZorro черговий тендер на поставку 100 т рідкого хлору. Хлор закуплено по ціні 23 750 грн/т (без ПДВ) при стартовій ціні в 33 525 грн/т (без ПДВ)», - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, у середині червня АТ «Дніпроазот», що є єдиним виробником рідкого хлору в Україні, попередило, що припиняє поставки та зупиняє виробництво. У зв'язку з цим на підприємствах галузі водопровідно-каналізаційного господарства України виникла складна ситуація із забезпеченням технологічного процесу знезараження питної води.

Читайте також: Хлор для знезараження використовують понад 150 водоканалів - Мінрегіон

Тоді ж Київводоканал попередив, що має запас хлору, якого вистачить на термін більше місяця.

Наприкінці липня Дніпроазот озвучив умову відновлення виробництва хлору. Позиція підприємства полягала в тому, що для відновлення виробництва хлору для очищення питної необхідно підвищення цін на продукцію. Як стверджували на підприємстві, виробництво аміаку і карбаміду в АТ "Дніпроазот" стало економічно невигідним у зв'язку зі значним подорожчанням енергоресурсів, зокрема, природного газу. Наприклад, у ході кризи з поставками хлору Дніпроазот запропонував КП "Аульський водовід" здійснювати поставки хлору за ціною майже у 5 разів вищою, ніж у минулому році.

У той же час, в Антимонопольному комітеті України, куди Дніпроазот подав заяву щодо надання висновка про відповідність його дій законодавству про захист економічної конкуренції, заявили, що АМКУ не є ціновим регулятором. Ціни на хлор рідкий є вільними та визначаються суб'єктом господарювання самостійно. В АМКУ спростували твердження підприємства про те, що ціни, за якими АТ "Дніпроазот" реалізовувало і планувало реалізовувати хлор, є суттєво нижчими за ринкові через зарегульованість галузі і неефективне втручання держави у господарську діяльність.

У липні Служба безпеки України розпочала перевірку дій посадових осіб Дніпроазоту, які призвели до створення дефіциту рідкого хлору - основного реагента для безперебійного забезпечення населення питною водою.

20 липня у прес-службі АТ "Дніпроазот" повідомили, що підприємство відновлює роботу хлорної групи цехів.

На сьогодні 90% питної води в Україні знезаражується рідким хлором, біля 10% - гіпохлоритом натрію, частково підприємства використовують знезараження діоксидом хлору (Чорноморськводоканал), змішаними оксидантами (Івано-Франківськводоекотехпром, Коломияводоканал) та іншими методами.

Підприємство "Дніпроазот" підконтрольне групі "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.