Куріння в ресторанах: влада Києва хоче підняти штрафи

Постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків погодила звернення до Верховної Ради та Кабміну щодо посилення відповідальності за куріння у заборонених місцях.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

"Проект рішення... пропонує внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення". Зокрема пропонується суттєве підвищення штрафів за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях", - зазначається у повідомленні.

Таку необхідність у комісії пояснили тим, що ресторанні заклади досить часто нехтують чинним законодавством у цій сфері. Згідно з законом сумарна площа спеціально відведених для куріння місць не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, вони мають бути обладнані витяжною вентиляцією.

"Законодавство є і певним чином воно працює, але практика його використання довела, що недобросовісним власникам ресторанів простіше сплатити цей штраф у 1700 - 5000 гривень і далі продовжувати порушувати цю норму, продовжувати створювати людям незручності. Тому ми ініціюємо значне підвищення цих штрафів - від 50 до 100 разів", - зазначає автор проекту рішення, депутат Київради Алла Шлапак.

Тепер проект рішення має бути розглянутий на пленарному засіданні Київради.