Українська молодь стала палити менше - експерти

Українська молодь стала палити менше - експерти

Укрінформ
За даними загальнонаціонального опитування, серед молоді України зменшується поширення куріння.

Про це на прес-конференції розповіла кандидат медичних наук, головний редактор міжнародного рецензованого журналу Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe Тетяна Андрєєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Серед молодого населення зменшується поширення куріння, це ми спостерігаємо, починаючи з 90-х років», - сказала Андрєєва.

Так, за даними загальнонаціонального опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), кількість курців серед молодого населення України (18-30 років) у 2017 році скоротилася на 10,3 п. п. порівняно з 2013 роком - до 26,7%, зокрема, серед чоловіків - до 40,3% (з 53,6% у 2013 році) і серед жінок - до 12,8% (з 20% у 2013 році).

В цілому за останні чотири роки розповсюдженість  куріння серед дорослого населення старше 18 років скоротилася на 2,5 п.п. і склала 23,7%. Так, чоловіки стали курити менше на 3,4 п.п. (41,2%), а жінки на 2,2 п.п. (9%).

Втім, фахівці наголошують, що останніми роками прогресу в діях, направлених на контроль за тютюном, не відбувається. Тому статистично зменшення курців серед дорослого населення не відбулося.

«В Україні терміново потрібні більш ефективні заходи з контролю за тютюнопалінням, подальше підвищення акцизів на тютюн і більш ретельне регулювання застосування тютюнових виробів», - зазначила Андрєєва.

Також цього року в опитуванні вперше дослідили питання щодо куріння специфічних тютюнових виробів та пристроїв доставки нікотину. Частка щоденних курців, які протягом останнього року курили електронні сигарети, становить 5,6% серед чоловіків та 3,9% серед жінок, а кальян - 7,7% серед чоловіків і 6,8% серед жінок. Сигарети із ароматизаторами протягом 2016 року споживали 10,6% чоловіків-курців і 20,2% жінок-курців. Окрім того, досвід куріння ароматизованих сигарет має 76% жінок-курців, молодших 30 років.

«Саме у жіночій аудиторії тютюнова індустрія вбачає потенціал залучення нових клієнтів. Для цього створюють ароматизовані сигарети, яскраві пачки, щоб замаскувати смертельну небезпеку куріння. Тому я підтримую колег - народних депутатів, які зареєстрували законопроект №2820 із метою заборонити продаж сигарет із ароматичними добавками в Україні. Це допоможе захистити, в першу чергу, молодих дівчат від тютюнової залежності», - наголосила народний депутат України Наталія Веселова.

Опитування проводилося з 31 січня по 20 лютого 2017 року в 110 населених пунктах України, за винятком тимчасово окупованих територій Донбасу та окупованого Криму. Всього в опитуванні взяли учать 2040 осіб віком від 18 років.

Щороку в Україні 63 тисячі осіб помирають від наслідків куріння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-