Кошти на укриття виділятимуть насамперед для лікарень на прифронтових територіях - Ляшко

Кабінет Міністрів виділив 1 млрд грн на будівництво укриттів у медзакладах, ці кошти розподілять передусім серед закладів на прифронтових територіях.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, про це під час селекторної наради з очільниками обласних військово-цивільних адміністрацій заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

«Пріоритет у розподіленні коштів надаватиметься медичним закладам, розташованим ближче до територій активних бойових дій, де Росія постійно обстрілює цивільну інфраструктуру і де потреба в укриттях – найбільш критична. Ми маємо чіткі критерії, що допоможуть пріоритезувати виділення коштів. Водночас закликаємо обласні адміністрації продовжувати роботу в цьому напрямі, адже ми розраховуємо, що це лише перша хвиля фінансування, і далі шукатимемо можливості зробити наші медичні заклади не тільки осередками допомоги та підтримки для пацієнтів, але й безпечним простором, де кожен може почуватися захищеним у будь-якій ситуації», - сказав міністр.

Як зазначають у МОЗ, обласні військово-цивільні адміністрації мають до 1 травня зібрати інформацію про готові до реалізації проєкти укриттів у лікарнях спроможної мережі, і до 15 травня – надати її Міністерству охорони здоров’я.

Обласні військові адміністрації та КМДА мають сформувати перелік проєктів у порядку їхньої пріоритетності. Зокрема, це територіальна наближеність медзакладу до території активних бойових дій; наявність у медзакладі автономного опалення, автономного водопостачання, автономного джерела електропостачання; наявність договору з НСЗУ за пакетами: «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

Перелік проєктів після затвердження комісією МОЗ буде передано уряду для затвердження розподілу субвенції.

Читайте також: У Львові відкрили перинатальний центр в укритті

Субвенція спрямовуватиметься тільки на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт сховищ, протирадіаційних укриттів та споруд подвійного призначення у лікарнях комунальної форми власності.

Як повідомлялося, за понад 25 місяців війни у різних областях України повністю або частково відновлений 871 об’єкт медзакладів. З них 513 об’єктів відновлені повністю та ще 358 – частково.

За час повномасштабного вторгнення ворог пошкодив 1574 об’єкти медзакладів та ще 209 об’єктів зруйнував повністю (об’єкти відновленню не підлягають).