У Львові хірурги вперше провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці

Фото

Кардіохірурги лікарні Святого Пантелеймона у Львові у співпраці з Інститутом Амосова виконали одне з найважчих втручань на серці - операцію Феррацці.

На операції на відкритиму серці за новітньою методикою побували кореспонденти Укрінформу.

На Львівщині вперше кардіохірурги виконали операцію на відкритому серці за технологією Феррацці / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

«Сьогодні визначна подія як для нас, так і для наших регіональних колег. Ми вперше у Львові оперуємо у межах Програми із запобігання раптової серцевої смерті в Україні пацієнта, у якого виявлено вроджену патологію - гіпертрофічну кардіоміопатію. Це вада, яка призводить до раптових смертей і яку складно діагностувати. Ми навчилися виявляти і оперувати цю важку недугу в Італії кілька років тому і тепер ділимося знаннями з регіональними центрами», - сказав заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, доктор медичних наук Костянтин Руденко.

Наразі майстер-класи за новітньою технологією Ферраці, учнем якого свого часу був Руденко, провели у 15 обласних центрах України. Оперують не тільки людей літнього віку, а й дітей та підлітків. За останні роки Інститут Амосова має найбільший досвід в Європі оперативного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії.

Пацієнтом, якому рятували життя у Львові, став 48-річний Сергій Ципко з міста Ковеля, що на Волині. П'ять років тому йому діагностували гіпертрофічну кардіоміопатію. Спершу чоловіка лікували медикаментозно, але останній рік консервативне лікування втратило ефективність.

Гіпертрофічна кардіоміопатія, або як кажуть в народі, велике серце - це вроджена спадкова вада, при якій порушується кровообіг, призводить до потовщення міжшлуночкової перегородки. У нормі вона має бути не більше 1 см, а у Сергія - цілих 2 см. Внаслідок цієї патології порушується серцевий ритм, кров не циркулює належним чином і хворий може раптово померти.

«Сьогодні в нашому центрі відбулося започаткування нової методики операцій на серці. Для нас важливо, що приїхали колеги та поділилися з нами досвідом. Це дуже важливо, адже таких пацієнтів є дуже багато: 70 тисяч з таким діагнозом в Україні, а скільки ще недообстежених, важко сказати. Щорічно життя 10% таких хворих обриває раптова смерть», - розповів керівник Центру серця та судин Першого медоб’єднання Львова Роман Домашич.

Читайте також: У Львові пересадили серце чоловікові, який за тиждень переніс два інфаркти

В операційній впродовж кількох годин було людно, адже працювала не лише команда кардіохірургів, а й чимало аспірантів, які перебирали новітній досвід. Операція за методом Феррацці - одна із найскладніших. Тіло пацієнта охолоджують до 31-32 градусів, серце зупиняють. Поки працюють хірурги, кровообіг штучно підтримують апарати. Лікарі наголошують, що для пацієнта - це найбільш безпечна операція на серці зі всіх відомих.

Зі слів медиків, після втручання Ципко 1-2 дня ще перебуватиме у реанімації, а потім його переведуть у загальну палату. Після виписки дуже багато важать ехокардіографічний контроль та нагляд кардіолога. Щонайменше, один раз на півроку пацієнт має робити УЗД серця, аби переконатися, що жодних порушень у системі серця й судин немає.

Як повідомляв Укрінформ, у січні цього року кардіохірурги лікарні святого Пантелеймона у Львові зробили першу в Україні операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci, врятувавши чоловіка з передінфарктним станом.