МОЗ планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області

Міністерство охорони здоров'я планує поширити проєкт мобільних аптечних пунктів на всі області.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" розповів міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Як мінімум вони в кожній області повинні запрацювати. Є області, які запустили (мобільні аптечні пункти - ред.), в Черкаській області проходить ліцензування ще одна аптечна мережа і буде ще один мобільний аптечний пункт. У Рівненській області також очікуємо найближчим часом", - розповів Ляшко.

Окрім цього, як додав міністр, зараз триває підготовка до запуску мобільного аптечного пункту в Сумській області, до цього проєкту долучені спеціалісти, які допомагали реалізовувати такий проєкт в Харківській області.

Також, за словами Ляшка, зараз розробляється маршрут для мобільного аптечного пункту в Чернігівській області, його презентують аптечним мережам.

Як зазначив міністр, обслуговування мобільних аптечних пунктів, а також заробітна плата працівникам - це відповідальність аптечних мереж, які доєдналися до проєкту. У Черкаській області мобільний аптечний пункт створило КП "Фармація", ще декілька пунктів буде створено за кошти донорів в межах окремих проєктів міжнародної технічної допомоги.

"Але лікарські засоби, які відпускаються по електронних рецептах за програмою "Доступні ліки", оплачує держава через контракти з НСЗУ", - сказав Ляшко.

Наступним етапом забезпечення доступності лікарських засобів, за його словами, буде спільний проєкт МОЗ з АТ "Укрпошта", яка отримала ліцензії від Держлікслужби як на оптову торгівлю, так і на відпуск лікарських засобів як поштовий оператор. Ще один проєкт з Укрпоштою, додав Ляшко, - можливість замовити лікарські засоби через сайт або за телефонним дзвінком та доставка їх у найближче відділення Укрпошти або на домашню адресу замовника.

Читайте також: У МОЗ кажуть, що 89% сіл не мають стаціонарних аптек

Як повідомлялося, у січні 2024 року в Харківській області запрацював перший мобільний аптечний пункт, маршрут якого охоплює 80 населених пунктів. У лютому в Черкаській області запустили мобільний аптечний пункт, який охоплює 36 населених пунктів. Мобільні аптечні пункти відпускають як безрецептурні, так і рецептурні лікарські засоби, у тому числі за програмою "Доступні ліки" за електронним рецептом.