День боротьби із раком молочної залози: вчасна діагностика рятує життя

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із раком молочної залози. 

Цей день збігається у часі з проведенням у світі щорічної інформаційної кампанії Pinktober, або Рожевтень, коли у жовтні по всьому світу розповідають про запобігання цьому захворюванню, його виявлення, лікування та історії тих, хто його подолав, повідомляють у МОЗ.

У відомстві інформують, що в Україні щороку реєструють близько 14 тисяч випадків раку молочної залози в жінок і 114 випадків серед чоловіків. 

“Самостійно виявити захворювання на ранній стадії складно. Явні симптоми з’являються вже на пізніх стадіях. Про розвиток раку молочної залози можуть свідчити такі симптоми: ущільнення в грудях; зміна розміру, форми або зовнішнього вигляду молочної залози; зміни шкіри, лущення, втягнення певної ділянки; почервоніння молочної залози або її частини”, - повідомляють у МОЗ. 

Читайте також: Жовтень — місяць обізнаності про рак молочної залози

Там підкреслюють, що самообстеження не дає можливості виявити утворення, розмір якого менше 5 міліметрів, а саме на такій стадії результат лікування може бути найкращим. Тому спеціалісти рекомендують жінкам раз на рік проходити обстеження у мамолога, а після 40 років щорічно робити мамографію. 

“Ризик захворіти на рак молочної залози значно зростає після 40 років. Зокрема, 93% жінок, у яких виявили рак молочної залози, були віком від 40 років і старше. Тому слід приділити особливу увагу скринінговим дослідження. Скринінг на рак молочної залози це:​ щомісячне самообстеження, клінічне обстеження гінекологом під час планового візиту та мамографія. Мамографія — це рентген молочних залоз. Він виявляє новоутворення, які наразі неможливо відчути пальпаторно. Саме тому мамографія — це ефективний інструмент ранньої діагностики раку молочної залози”, - інформують у МОЗ. 

У відомстві інформують, що в Україні мамографія є безоплатною медичною послугою в закладах, які співпрацюють з НСЗУ та мають відповідний пакет послуг. Для цього потрібне електронне направлення від сімейного лікаря чи лікаря вторинної ланки.