Ляшко заявляє, що не існує «чарівної пігулки», яка захистить від радіації

Відео

Йодид калію уже роздали людям, які перебувають у потенційній зоні впливу ЗАЕС, але усі мають розуміти, що цей препарат захищає лише щитоподібну залозу, чарівної пігулки, яка захистить від радіаційного впливу, не існує.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Ми Україна” сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

"Препарати (йодид калію - ред.) уже роздали людям, які живуть у потенційній зоні впливу (ЗАЕС - ред.). У подальшому треба буде стежити, куди може піти хмара радіоактивного пилу, а це буде залежати від кліматичних умов, і тоді визначатимуться інші зони впливу. Але ми маємо розуміти, що ця пігулка не захищає від впливу радіації, вона захищає лише щитоподібну залозу. Чарівної пігулки, яку можна було б прийняти і захиститись від радіаційного впливу, не існує", - сказав Ляшко.

Саме тому, зазначив він, МОЗ розробив чіткі рекомендації для людей, які проживають у зоні впливу, які препарати мають бути у них в аптечці.

Крім цього, зауважив міністр, для кожної атомної станції розроблені спеціальні плани реагування на випадок надзвичайної ситуації. Зараз вони актуалізовані для воєнного часу.

Читайте також: У разі теракту на ЗАЕС працюватимуть спеціальні системи оповіщення – Ляшко

Ляшко також зауважив, що усі люди, які зараз перебувають у зоні потенційного впливу ЗАЕС і з якоїсь причини не отримали йодид калію, можуть звернутися до свого сімейного лікаря чи зателефонувати на гарячу лінію МОЗ.

"У нас в наявності є препарати для того, щоб роздати і захистити усіх, хто цього потребуватиме", - резюмував він.

Читайте також: До радіаційної аварії неможливо підготуватися так, щоб захистити всіх на 100% - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, у Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Херсонській областях провели масштабні навчання з подолання наслідків можливого теракту на Запорізькій АЕС.

4 березня 2022 року росіяни окупували ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.