Фейк із Сенегалу: Україна таємно купувала “збройовий уран” у Нігері

Фактчек

Роспроп використовує африканські інтернет-ресурси для дезінформації

На сайті сенегальського інтернет-ресурсу Senenews опубліковано “новину” про те, що Україна нібито таємно купувала у Нігері “збройовий уран” для створення ядерної зброї, з посиланням на розміщене в YouTube “інтерв’ю” з джерелом в армії Нігеру.

Саме ж “інтерв’ю” є двохвилинним відео, записаним із чоловіком у військовій формі без жодних розпізнавальних знаків та у темних окулярах, який представляється унтерофіцером президентської гвардії Нігера на ім'я Умару. Він розповідає, що став свідком “таємного візиту” до Нігеру міністра оборони України Рустема Умерова, який нібито відбувся 11 листопада 2023 року, і тоді українська сторона за допомогою французької компанії Orano нібито уклала контракт на постачання “збройового урану” до України. Проте після держперевороту та оголошенням себе лідером Нігеру генерала Абдурахмана Чіані цей “контракт” був розірваний.

Цю “новину” підхопили російські ЗМІ та z-телеграм-канали і почали активно поширювати у мережі.

Це фейк. По-перше, Рустем Умеров 11 листопада у Києві проводив зустріч з міністром оборони Литви Арвідасом Анушаускасом.

По-друге, відеоролик з “унтерофіцером президентської гвардії Нігера” був опублікований на YouTube-каналі Groupe de Presse Nigerinter, який має лише 302 підписники.

Хоча цей канал було створено 6 вересня 2022 року, але відео почали викладати на ньому лише три дні тому.

Цей канал є клоном YouTube-каналу Groupe de Presse Multimedia Nigerinter, який існує понад дев'ять років і має 11,4 тисячі підписників.

Senenews у фейковій новині посилається саме на YouTube-канал Groupe de Presse Multimedia Nigerinter. Але на цьому каналі відео з анонімним військовим з Нігеру немає.

Пропагандисти просто створили YouTube-канал із таким самим логотипом і навіть завантажили такі саме відео, як і на оригінальному каналі, додавши ще фейковий ролик.

По-третє, свою “новину” про Україну Senenews опублікував заднім числом 22 листопада 2010 року та оновив, ніби вона вийшла 22 січня 2024 року. Це зроблено для того, щоб публікацію було складно знайти на сайті.

У новинній стрічці та у розділі з новинами про Нігер на сайті Senenews, як і у соцмережах, фейковий матеріал не опубліковано. Тобто його спеціально ховають, щоб використовувати виключно з пропагандистською метою.

Російська пропаганда не вперше намагається поширювати фейки про Україну за допомогою сумнівних африканських інтернет-ресурсів. Так, на нігерійському сайті The Nation були опубліковані два фейки про нібито загибель восьми українських військових у Судані та купівлю Оленою Зеленською прикрас у Нью-Йорку на понад один мільйон доларів.

В обох випадках першоджерелом фейку, як і у “новині” про купівлю урану у Нігері, були відео із заявами від людей, яких неможливо ідентифікувати.

Раніше роспроп поширювала фейк із  польського сайту Myśl Polska, про те, що Росія “Кинджалами” вразила військову інфраструктуру Києва.

Андрій Оленін