Відеофейк: українці “замовили” рекламу проти допомоги Ізраїлю

Роспроп підробив відео пішої прогулянки вулицями Нью-Йорка

Кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські користувачі у Тік-Ток поширюють відео з вуличною відеорекламою у синьо-жовтих кольорах, що містить два слогани: “Helping jews = burning money” (“Допомога євреям = спалювання грошей”) та “Stand with Ukraine” (“Підтримай Україну”), яка нібито з'явилася у Нью-Йорку.

Російські пропагандисти у своїх дописах стверджують, що цю рекламу “замовили” українці та особисто Президент Володимир Зеленський.

Це фейк. Пропагандисти за допомогою графічних редакторів підробили відео пішої екскурсії Нью-Йорком, яке було опубліковано у YouTube 23 серпня 2023 року, вирізавши вісім секунд відео (6:03 - 6:11) та замінивши рекламу на зупинці на фейковий банер.

Це не перша відеопідробка, що створюють російські пропагандисти для дискредитації України та українців. Зокрема, Укрінформ вже писав про росфейки з підробкою реклами в Берліні та Токіо.

Також слід зазначити, що Україна підтримала Ізраїль після атаки бойовиків ХАМАС 7 жовтня 2023 року. Президент США Джозеф Байден  виступає за підтримку як України, так і Ізраїлю, тому запросив у Конгресу 106 мільярдів доларів куди входить допомога обом країнам.

Раніше російська пропаганда поширювала фейк про нібито передачу Україною західних зразків зброї терористам ХАМАС.

Андрій Оленін