Росфейк: українським військовим наказали мобілізувати цивільні авто на Херсонщині

Фактчек

Пропагандисти підробили «документ», в якому переплутали ім’я командира військової частини

Нещодавно в російських телеграм-каналах з’явилося фото нібито наказу командира військової частини А7052 (123-тя окрема бригада територіальної оборони  - Ред.) В. Мухіна заступнику командира бригади з озброєння. З нього випливає, що військові тепер буцімто мають використовувати транспорт, що перебуває на балансі військової частини, тільки для чергувань або для вирішення термінових завдань. В наказі йдеться, що через нестачу транспортних засобів  необхідно організувати взаємодію з головами населених пунктів Посад-Покровське, Шевченкове, Дар’ївка та Олександрівка для встановлення наявності у цивільного населення автівок підвищеної прохідності, а також мобілізувати 75% від них. Крім того, в «документі» наголошується, що командири батальйонів і окремих рот нібито мають агітувати особовий склад використовувати й власні автівки у службових цілях. Це буцімто пов’язано з підтопленням Херсонської області і ураженням української техніки росіянами.  

Це фейк. Даний наказ складено всупереч українському законодавству. Згідно ДСТУ 4163:2020 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», місце складення документа має бути зазначено на всіх документах, окрім листів. В підробці воно відсутнє. Крім того, в наказі, підробленому росіянами, немає також реєстраційного індексу документа.

Окрім того, автори фейку неправильно вказали ім’я командира військової частини А7052. За даними з відкритих джерел, командиром військової частини А7052 є Р. Токаренко.

В коментарі Укрінформу представники 123-ї окремої бригада територіальної оборони (123 ОБрТрО, в/ч А7052) наголосили, що даний наказ є фейком.

Пропагандисти не вперше створюють фейк про військову частину А7052. Наприкінці квітня журналісти фактчекінгового проєкту незалежної аналітичної платформи «Вокс Україна» вже спростовували інформацію  про те, що командир 123-ї окремої бригади територіальної оборони нібито наказав провести агітаційну роботу серед особового складу щодо використання власних автомобілів у службових цілях.

Раніше Укрінформ розвінчував фейковий наказ командира батальйону НГУ про розстріл порушників на блокпостах.

Дмитро Бадрак