Як роспроп хоче скомпрометувати «пункти незламності»

Фактчек

Подвійний фейк: російські пропагандисти поширили інформацію, що в «пункті незламності» у Харкові загинуло троє людей, а влада наказала українським ЗМІ приховати трагедію

У російських телеграм-каналах та соціальній мережі ВКонтакте оприлюднили фейкову інформацію про отруєння чадним газом трьох людей у «пункті незламності» в Харкові. Ба більше, повідомлялося, що про це написали українські ЗМІ, але потім влада буцімто наказала видалити новини про трагедію. Одним з ресурсів, який нібито про це  написав, був Укрінформ.

Ця інформація виявилася фейком. Перше, що впадає в очі, – некоректний переклад. Пропагандисти написали, що «чадний газ у Харкові загубив трьох людей», що є стилістичною помилкою, адже українською слово «загубити» означає втратити щось.  До того ж, новини про події такого типу інформагентство публікує у рубриці «Регіони», а не «Війна».

Редактори Укрінформу підтвердили, що на сайті національного інформаційного агентства така інформація не оприлюднювалася.

Пропагандисти також повідомили, що новину про загибель людей у «пункті незламності»   опублікувала й українська незалежна інформаційна агенція новин УНІАН, і навіть навели посилання на публікацію.

Але, як випливає з перевірки посилання в онлайн-архіві Wayback machine, така сторінка відсутня. Не дав результатів й пошук в онлайн-архіві Archive.today.

Загибель трьох людей у «пункті незламності» спростувала й речниця голови харківської ОВА Олена Шаповал. На запит Укрінформу вона повідомила, що така інформація є фейком.

Як повідомляв Укрінформ, український уряд веде перемовини щодо можливості закупити тисячі терміналів Starlink, якими планують, зокрема, забезпечити "пункти незламності".

Дмитро Бадрак