Порошенко назвав основні переваги вступу України до ЄС та НАТО

Президент Петро Порошенко наголосив на основних перевагах вступу України до Північноатлантичного альянсу та Європейського Союзу.

На цьому Глава держави наголосив у п'ятницю в ефірі програми "Головна тема" на телеканалі "Україна" повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я думаю, що це є штампи комуністичної пропаганди, коли з НАТО намагалися зробити ворога, і люди (які проти вступу в Альянс - ред.) ще або необізнані, або мають неточну інформацію. Щодо НАТО, це також надзвичайно важливо, бо йдеться про захист суверенітету і незалежності держави, йдеться про те, що країни - найбільші військові машини світу - об'єдналися, скоро НАТО виповниться 70 років, і ми за 70 років не бачили жодного випадку, коли б хоча б комусь із країн-членів Альянсу хто-небудь загрожував", - зазначив Президент.

При цьому він наВибориголосив, що після незаконної анексії Росією Криму й окупації Донбасу, коли РФ зруйнувала поствоєнну систему безпеки, фактично вступу до НАТО немає альтернативи.

"І НАТО - це не лише безпека на кордонах, не лише мир, не лише повернення наших хлопців додому, а це ще й безпека на українських вулицях, це ще й реформована поліція, реформована Служба безпеки, реформована гвардія, цивільний контроль над діяльністю правоохоронних органів... Можна набрати безліч аргументів для того, щоб кожен зрозумів: альтернативи цьому не існує", - пояснив Порошенко.

Водночас він нагадав, що Верховна Рада закріпила в Конституції курс України на ЄС і НАТО.

Наголошуючи на перевагах Європейського Союзу, Президент зауважив, що ЄС - це система верховенства права, захисту прав і свобод громадян, включаючи дотримання свободи слова, вільного волевиявлення громадян під час виборів і, передусім, поліпшення рівня життя.

"Ще раз наголошую: якщо ви порівняєте рівень життя в країнах Європейського Союзу і рівень життя в країнах "російської зони впливу" (беріть або Придністров'я, або окупований Донбас, або окупований Крим, або Осетію, або Абхазію), - сьогодні різниця в десятки разів. І тому саме рух в Євросоюз забезпечують і розвиток особистості, і розвиток держави, і відповідний рівень життя, і демократія", - підкреслив він.

Читайте також: Порошенко назвав найголовнішу для нього реформу в разі перемоги на виборах

Порошенко додав, що у 2013 році 30% українців підтримували вступ до НАТО, 30% були за вступ до Митного союзу і ще третина громадян не мала позиції з цього питання, то "на сьогоднішній день вперше в українській історії українська нація об'єднана, і більшість українців прагнуть і членства в ЄС, і членства в НАТО".

Як повідомляв Укрінформ, 7 лютого Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)", ініційований Президентом. За відповідне рішення проголосували 334 народні депутати за мінімально необхідних 300.