Латвія прагне сприяти економічному розвитку України для наближення перемоги - міністр Валайніс

Ексклюзив

Інвестиції в розвиток економіки України сприятимуть посиленню країни на фронті.

На цьому в коментарі кореспонденту Укрінформу наголосив міністр економіки Латвійської Республіки Вікторс Валайніс у межах Десятого засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.

«Наша мета — показати, що ми можемо допомогти, не лише надсилаючи матеріальну допомогу, а й докладаючись до розвитку української економіки. Ми допомагаємо розвивати торговельні канали, аби Україна могла продавати свою продукцію для всього світу. Ми також прагнемо сприяти залученню інвестицій, спрямованих на розвиток бізнесу. На мою думку, це вкрай важливо. Ми хочемо показати, що варто замислюватися про розвиток економіки. Якщо буде сильна економіка, то українці зможуть краще собі допомогти та посилити свої успіхи у війні з Росією», — сказав він.

Валайніс підкреслив, що наразі до України з Латвії приїхало 60 делегатів — представників бізнесу - банкіри, фінансисти, виробники будівельних матеріалів, які, зокрема, брали участь у Десятому засіданні Міжурядової українсько-латвійської комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, що відбулося в Києві. Іноземні фахівці зустрілися з українськими посадовцями щодо співпраці в галузях економіки, аграрної політики, енергетики та безпеки.

Міністр економіки також зауважив, що Латвія виділила для України допомогу у 6 млн євро на підтримку інфраструктури. Також, за його словами, країна допомагатиме з внутрішнім облаштуванням помешкань на Чернігівщині, зокрема надаватиме меблі.

Читайте також: Україна та Латвія обговорили подальшу економічну співпрацю

«Тут (на засіданні комісії — ред.) зі мною - найбільша енергокомпанія з Латвії. Ми прагнемо допомогти своїм досвідом у відновленні та поліпшенні стану енергетичної системи України. Особливо це актуально під час підготовки до прийдешнього зимового періоду. Поряд із досвідом ми надаватимемо технічне обладнання для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури, а також труби для тепломережі, зокрема для Чернігівщини. Ми вже прораховуємо, скільки кілометрів труб треба буде привезти», — сказав він.

Засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Минулого року, нагадав Валайніс, Латвія передала 12 умебльованих будинків Чернігівській громаді й долучилася до відбудови лікарень.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня Чернігівобленерго отримало 85 розподільчих щитів на 0,4 кВ виробництва латвійської компанії Jauda для використання в розподільчих мережах. Кошти на придбання зазначеного обладнання були вторговані в рамках кампанії, яка була організована латвійською державною компанією Latvenergo за сприяння Посольства України в Латвії, Міністерства економіки Латвії та благодійного фонду Ziedot.lv.