Нафта дорожчає на даних про скорочення запасів у США

Ціни на «чорне золото» зросли 9 травня, оскільки падіння запасів в США на тлі зростання споживання НПЗ і річне зростання китайського імпорту минулого місяця підтримали очікування більшого попиту у двох найбільших країнах світу, які споживають нафту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr

Зазначається, що липневі ф’ючерси на нафту марки Brent зранку 9 травня зросли на 31 цент, або на 0,4% - до $83,89 за барель.

Ціни на нафту West Texas Intermediate у США за червень вранці у четвер зросли на 39 центів, або на 0,5% - до $79,38 за барель.

«Нафтові ринки отримали підтримку від більшого, ніж очікувалося, зниження даних про запаси в США. Поліпшення даних торговельного балансу Китаю додало позитивного імпульсу», - сказала незалежний ринковий аналітик Тіна Тенг, додавши, що ціни на нафту можуть продовжувати відстежувати економіку.

Запаси сирої нафти в США, найбільшому споживачі нафти у світі, впали минулого тижня на 1,4 млн барелів – до 459,5 млн барелів, за даними Управління енергетичної інформації, що більше, ніж очікували аналітики щодо скорочення на 1,1 млн барелів.

Читайте також: Нафта помірно дешевшає на тлі можливого збільшення видобутку ОПЕК+

Запаси впали, оскільки діяльність НПЗ за цей період зросла на 307 тис. барелів на день (б/д). Це спричинило збільшення запасів бензину більш ніж на 900 тис. барелів – до 228 млн барелів, тоді як запаси дистилятів, включаючи дизельне пальне й мазут, зросли на 600 тис. барелів – до 116,4 млн барелів.

«Ринок відмахнувся від збільшення обсягів бензину й дистилятів, оскільки НПЗ нарощують зусилля до майбутнього сезону», - йдеться в повідомленні аналітиків ANZ Research.

Постачання сирої нафти в квітні у Китай, який є найбільшим у світі імпортером нафти, становили 44,72 млн метричних тонн, або близько 10,88 млн б/д, згідно з даними китайської митниці, опублікованими в четвер. Це на 5,45% більше порівняно з відносно низькими 10,4 млн б/д, імпортованими у квітні 2023 року.

Надії на припинення вогню в конфлікті між Ізраїлем і ХАМАС у Газі не давали цінам на нафту піднятися. Раніше цього тижня США заявили, що перемовини зможуть усунути розбіжності між Ізраїлем і ХАМАС.

Читайте також: Вантажі з російськими нафтопродуктами застрягли в морі після розслідування Південної Кореї - ЗМІ

«Хоча може відбутися деяке короткострокове полегшення цін на нафту, можливо, буде важко повернутися до квітневого максимуму вище за $90 за барель, коли геополітична напруженість була на піку», - зазначив ринковий стратег IG Єп Джун Ронг.

Фото: Getty Images