Україна має план щодо використання ГТС після закінчення транзиту газу - Шмигаль

Україна не збирається вести переговори з Росією щодо продовження транзиту газу, натомість має план «Б» щодо використання газотранспортної системи.

На цьому під час пресконференції наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Укрінформ.

«Ми, звісно, не збираємося вести перемовини з країною-агресором про те, щоб продовжувати транзит. Але ми мали неодноразові перемовини на європейських майданчиках з європейськими лідерами. Якщо європейські країни виступлять якимось консорціумом або хтось із партнерів виступить транзитером уже свого газу, ми готові таку послугу надавати, як робили свого часу», - сказав Шмигаль.

Він підкреслив, що у спільних інтересах можуть об’єднатися кілька європейських країн, які зацікавлені в збереженні транзиту, а Україна виконуватиме роль енергетичного хабу – зберігатиме газ, транспортуватиме тощо.

«Тобто, тут ініціатива на боці Євросоюзу, на боці наших партнерів. Якщо ні, то ми будемо використовувати газотранспортну систему для наших цілей. У нас є, безумовно, план «Б». Система не пропаде. Вона потрібна для нашої держави і ми маємо інші можливості її використання, в тому числі і для транзиту», - зазначив Прем’єр-міністр.

Читайте також: Оператор ГТС сплатив до бюджету ₴5,4 мільярда дивідендів

Як повідомлялося, Європейська комісія не має наміру долучатися до будь-яких переговорів з Росією для продовження транзиту російського газу до європейських країн через ГТС України, натомість вживатиме всіх необхідних заходів для подальшої відмови від російського газу.