Світові ціни на продовольство зросли після виходу Росії із «зернової угоди» — ООН

Світові ціни на продовольство зросли у липні 1,3% після виходу РФ із Чорноморської зернової ініціативи та нових обмежень на торгівлю рисом в Індії.

Про це повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FАО) повідомляє Укрінформ.

«Індекс продовольчих цін FАО, яка відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на продовольчі товари, що продаються у всьому світі, у липні становив у середньому 123,9 пункту, що на 1,3% більше, ніж у попередньому місяці, і на 11,8% нижче від рівня липня 2022 року», - йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що підвищення індексу відбулося завдяки зростанню цін на олію після семи місяців послідовного зниження.

«Міжнародні ціни на соняшникову олію зросли більш ніж на 15% за місяць, переважно через невизначеність щодо експортних поставок після рішення Російської Федерації припинити дію Чорноморської зернової ініціативи. Світові ціни на пальмову, соєву та ріпакову олії зросли через побоювання щодо перспектив виробництва у провідних країнах-виробниках», - йдеться у пресрелізі.

Крім цього, ціни на рис зросли на 2,8% за місяць і на 19,7% за рік, досягнувши найвищого номінального рівня з вересня 2011 року, після того, як Індія 20 липня заборонила експорт рису.

Читайте також: Блінкен про відновлення «зернової угоди»: Ми хочемо бачити їжу на світових ринках

Як повідомляв Укрінформ, російська сторона 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та де-факто припинила її дію.

В ООН заявили, що внаслідок припинення участі Росії в Чорноморській зерновій ініціативі та загрози судноплавству зростають ціни на продовольство по всьому світу, посилюючи енергетичну та фінансову кризи.