Росія завдала збитків українському довкіллю на вісім трильйонів гривень

Сума збитків, завданих РФ надрам, атмосферному повітрю, водним та земельним ресурсам України, вже сягає 8 трлн гривень.

Про це повідомив заступник начальника управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Ставнійчук під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«На сьогодні збитки, завдані атмосферному повітрю, воді та землі, становлять вже майже 2 трлн грн. Збитки по надрах - вже близько 6 трлн грн. Проте робота триває, ми всі розуміємо, що основна мета – отримати репарації за ці збитки. Але, звісно, ми хочемо уніфікувати всі підходи на міжнародному рівні», – сказав Ставнійчук.

Він нагадав, що для підрахунку використовуються сім методик, розроблених Державною екологічною інспекцією та Державною службою геології та надр.

Читайте також: Ексміністр довкілля розповів про загрозу у випадку аварії на окупованій Запорізькій АЕС

Для вдосконалення цих методик Міндовкілля збирає інформацію та аналізує всі напрацювання міжнародних експертів, працює над директивами ЄС.

«Я вважаю, що ці методики, які є зараз, частково будуть змінені після напрацювань. Тобто і міжнародні експерти, і наші фахівці - всі працюють для того, щоб удосконалити максимально ці документи. А зараз основне наше завдання – це збирати кейси. Не буде великою проблемою щось перерахувати потім. Проте важливо, щоб у нас була достатня доказова база, яка надалі буде задіяна для того, щоб отримати всі ці відшкодування в суді», - додав Ставнійчук.

Читайте також: Наближення лінії фронту означатиме невідворотні втрати у заповіднику «Асканія-Нова» - директор

Як повідомлялося, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів розпочало перевірку-скринінг природоохоронного національного законодавства на відповідність праву ЄС.