Україна та Європа вистоять у битві за цей опалювальний сезон – Шмигаль

Європейський Союз готувався до проходження цього опалювального сезону, наповнював сховища та урізає витати енергоресурсів, тоді як Україна накопичила більші, ніж зазвичай, запаси вугілля та газу.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час спілкування з українськими журналістами в Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, всі зустрічі демонструють, що ЄС готувався до важкого проходження цього опалювального сезону і на політичному рівні, і на технічному рівні: «Їхні сховища наповнені. Вони готові проходити цю зиму, вони готують суспільство. Дають політичні меседжі».

Читайте також: На Раді асоціації обговорили готовність України почати переговори про вступ у ЄС – Шмигаль

Шмигаль також зауважив, що європейські урядовці урізають витрати газу й інших енергетичних ресурсів, тому що розуміють, що цей рік і цей опалювальний сезон – це сезон, який проходить в умовах війни на європейському енергетичному ринку, яку розв’язала росія.

«Відповідно, ми розуміємо, що й Україна, разом з Європою, буде складно, але доволі впевнено проходити цей опалювальний сезон. Ми також накопичили певну кількість газу. Більшу, ніж зазвичай. Ми накопичили величезні запаси вугілля, значно більше, ніж зазвичай», - сказав премʼєр-міністр.

Голова уряду України додав, що влада також готує і закуповує мобільне обладнання для того, щоб оперативно реагувати на військові ризики, тобто у разі руйнацій тих або інших інфраструктурних об’єктів енергосистеми швидко їх відновлювати.

Читайте також: Шмигаль і Боррель обговорили військову місію ЄС та восьмий пакет санкцій проти росії

«Тому я переконаний, що ми витримаємо, і Європа, й Україна витримають цю битву за цей опалювальний сезон. Я так це назву», - підсумував Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Шмигаль заявив, що Україна має близько 13 млрд кубометрів газу в сховищах та понад 2 млн тонн вугілля.

Фото: КМУ