Газпром заявив про припинення постачання газу до Латвії

російський монополіст Газпром заявив про припинення постачання газу до Латвії.

Як передає Укрінформ, про це компанія повідомила у Телеграмі.

«Сьогодні ПАТ «Газпром» припинило постачання газу до Латвії в рамках липневої заявки через порушення умов відбору газу», - йдеться в повідомленні.

При цьому, за даними латвійського оператора Conexus Baltic Grid, газ до Латвії надходить, хоча й вдвічі менших обсягах. Потужність вхідного потоку становить 35,62 гігават-годин на добу.

Втім, рф - не єдиний і зараз не найбільший постачальник газу в Латвію. Баланс вхідного потоку газу з Литви – 64,52 гігават-годин.

Читайте також: ЄС не вистачатиме до 45 мільярдів кубометрів газу, якщо росія припинить поставки

Продовження постачання російського газу до Латвії може пояснюватися і тим, що компанія Latvijas gāze закуповує російський газ, але стверджує, що постачальником є ​​не Газпром, а оплата здійснюється в євро. Назва нового постачальника не розголошується, оскільки, заявляють у Latvijas gāze, це комерційна інформація. Латвійська Служба держбезпеки (VDD) повідомила, що інформація про угоду потрапила до її поля зору.

Раніше повідомлялося, що лише з листопада 2021 року до квітня поточного порівняно з відповідним періодом минулого року загальне споживання природного газу в Латвії знизилося на 18%.

Також була інформація, що в новому опалювальному сезоні домогосподарствам вистачить того газу, що вже є в Латвії, хоч і за набагато вищою ціною, ніж у попередній сезон. Але підприємства теплопостачання та муніципалітети очікують настання нового опалювального сезону з більшою тривогою. Крім високих цін на тепло через подорожчання енергоресурсів, може бути дефіцит самих ресурсів.

Читайте також: Президент: Черговий газовий шантаж рф є достатнім приводом для розширення санкцій

Як повідомлялося, Латвійський Сейм ухвалив постанову про повну заборону постачання газу з рф до Латвії з 1 січня 2023 року.

Ці новини приходять на тлі повномасштабної агресії рф проти України. Демократичні країни запроваджують санкції проти росії. кремль шантажує Європу припиненням постачання газу.